04-01-2013

Op 4 januari 2013 is de Amerikaans-Nederlandse bas-bariton Charles van Tassel overleden.

Charles van Tassel werd in 1937 in New York geboren. Hij kwam in 1968 naar Duitsland en werkte in Bremerhaven, Kassel, Freiburg, Hamburg en Braunschweig. Op 12 september 1975 maakte hij zijn operadebuut in Nederland als Ford in ‘Falstaff’ bij Opera Forum in een regie van Tito Gobbi naast Jennie Veeninga als Alice. Later dat seizoen zong hij bij Opera Forum de titelrol in ‘Don Giovanni’ van Mozart. Vervolgens zou hij de Nederlandse nationaliteit aannemen. Uiteindelijk vertolkte Van Tassel meer dan 100 operarollen. Hij maakte op 1 juni 1979 zijn debuut bij het Holland Festival in het tweeluik ‘La Délivrance de Thésée’ van Milhaud en ‘Hin und Zurück’ van Hindemith en maakte op 8 april 1982 zijn debuut bij De Nederlandse Operastichting als Jeletski in ‘Pique Dame’ van Tchaikovsky. Van Tassel kon uitstekend a prima vista zingen, waardoor hij vaak kon invallen. Diverse componisten hebben werken voor hem geschreven en hij zong ook in veel wereldpremières. Zo trad hij op 29 april 1994 bij De Nederlandse Opera op in de rol van Modest Tchaikovsky in de wereldpremière van de opera ‘Symposion’ van Peter Schat en in 2007 zong hij nog de rol van Doctor Keppler in de wereldpremière van de opera ‘Wagner Dream’ van Jonathan Harvey in het Holland Festival. Van Tassel werd niet alleen bekend als opera- en oratoriumzanger, maar ook als vertolker van het Duitse, Franse, Amerikaanse en Russische liedrepertoire. Zo nam hij in 1991 voor het label Vox Temporis 35 liederen van Charles Ives op met de pianist Marien van Nieukerken. In 1997 beleefde hij nog zijn debuut in de Carnegie Hall in zijn geboorteplaats New York en gaf er een recital met Amerikaanse en Nederlandse liederen.