13-06-2015

Op 9 juni 2015 is de Belgische mezzosopraan Lucienne Delvaux overleden.

Lucienne Delvaux werd op 10 oktober 1916 in Luik geboren. Zij studeerde in haar geboortestad en maakte haar operadebuut op 2 oktober 1947 in Gent als Gudule in de opera ‘De Bruid der Zee’ van Jan Blockx. Daarna zong zij drie seizoenen in Gent. In april, juni en november 1951 werkte zij in Nederland mee aan operaconcerten van het Rotterdams Opera Koor. In mei 1951 zong zij voor de AVRO radio in Hilversum Dalila in ‘Samson et Dalila’.

Van Gent ging zij naar Antwerpen en vervolgens naar De Munt Opera van Brussel. Daar zong zij in het seizoen 1953/1954 de titelrol in ‘Carmen’, de titelrol in ‘Orphée’ van Gluck, Fricka in ‘Die Walküre en Charlotte in ‘Werther’. In het seizoen 1954/1955 opnieuw Carmen, Orphée, Fricka, maar ook Dulcinée in ‘Don Quichotte’ van Massenet en Maddalena in ‘Rigoletto’. In 1959 was zij nogmaals terug in De Munt als La Première Prieure in ‘Dialogues des Carmélites’ van Poulenc. In het seizoen 1955/1956 zong zij bij de L’Opéra van Parijs Amneris in ‘Aida’, Dalila in ‘Samson et Dalila’ en Ortrud in ‘Lohengrin’. In Gent zou zij tot en met het seizoen 1962/1963 blijven zingen. 

Verder maakte Lucienne Delvaux nog gastoptredens in Bordeaux, Toulouse, Strasbourg, Nantes en Nederland. Overige rollen in haar repertoire waren Cassandra in ‘Les Troyens’, Gertrude in ‘Hamlet’ van Thomas, Leonora in ‘La Favorite’, Azucena in ‘Il Trovatore’, Herodias in ‘Salome’, Brangäne in ‘Tristan und Isolde’ en Kundry in ‘Parsifal’. Tevens gaf zij nog concert- en oratoriumuitvoeringen in Nederland, Oostenrijk en Noord-Afrika. In de jaren zeventig nam zij afscheid van het operatoneel.

De stem van Lucienne Delvaux is vastgelegd in de rol van Gertrude op een integrale opname van ‘Hamlet’ onder leiding van André Cluytens uit 1969 en op twee CDs in de serie ‘Musique en Wallonie’ (MEW 0739-0740) met radio-opnamen van live-opvoeringen.

Kijk op YouTube