08-06-2015

De Welsh National Opera brengt volgend seizoen wellicht de opera ‘De Koopman van Venetië’ van André Tchaikowsky op de planken in het kader van de 400ste sterfdag van William Shakespeare.

André Tchaikowsky overleefde als kind de Warschau Ghetto. Hij componeerde zijn opera ‘De Koopman van Venetië’ naar het toneelstuk van Shakespeare, maar liet 24 maten van de opera onafgemaakt door zijn voortijdig overlijden in 1982 ten gevolge van darmkanker op 46-jarige leeftijd. De opera werd voltooid door Alan Boustead.

De première van de opera was in 2013 bij de Bregenzer Festspiele in een productie van David Pountney. In oktober 2014 werd de opera opgevoerd in het Wielki Theatre van Warschau onder muzikale leiding van Lionel Friend. Er is tevens sprake van dat de productie van Bregenz in 2016 door Pountney naar naar de Welsh National Opera wordt gehaald in het kader van de 400ste sterfdag van Shakespeare. Pountney is artistiek directeur van de Welsh National Opera. In het seizoensoverzicht voor 2015/2016 staat de opera echter niet vermeld.

André Tchaikowsky lliet zijn schedel na aan de Royal Shakespeare Company voor de “Alas Poor Yorick” scène in ‘Hamlet’. Het geschenk werd echter pas in 2008 door acteur David Tennant voor het eerst – en voor het laatst – tijdens een opvoering van ‘Hamlet’ gebruikt.

Lees in The Jewish Chroniscle Online