18-05-2015

De sopraan Eszter Kovács werd op 18 mei 1940 geboren.

Eszter Kovács studeerde zang aan de Franz Liszt-muziekacademie in Boedapest en maakte haar operadebuut in 1965 aan de Nationale Opera in Boedapest als Mercedes in ‘Carmen’ van Bizet. In dit operahuis zou zij een succesvolle carrière hebben in het hoogdramatische vak.

Zij maakte in 1975 haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Sieglinde in ‘Die Walküre’. Op 25 maart 1983 zong zij voor het eerst in de Metropolitan Opera van New York als Brünnhilde in ‘Die Walküre’.

Andere rollen in haar repertoire waren Leonore in ‘Fidelio’, Elisabeth in ‘Tannhäuser’, Elsa in ‘Lohengrin’, Eva in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, de titelrol in ‘Jenůfa’ van Janáček en Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’.

Eszter Kovács gasteerde verder in Praag, Warschau, Boekarest, het Bolschoi Theater van Moskou, de Berliner Staatsoper, de Staatsoper van Hamburg en de Deutschen Oper am Rhein van Düsseldorf en Duisburg. Zij zong Brünnhilde in ‘Siegfried’ in 1976 in het Grand Théâtre van Genève, Brünnhilde in ‘Götterdämmerung’ in 1978 in het Staatstheater Braunschweig en in 1981 bij de Maggio Musicale van Florence en Judith in ‘Blauwbaards Burcht’ van Bartók in 1983 aan het Teatro Nacional de São Carlos van Lissabon.

Haar stem is vastgelegd op een recital met Wagneraria’s op het label Hungaroton.