18-05-2015

De Joodse coloratuursopraan Frieda van Hessen werd in 1915 in Amsterdam geboren en trad voor de Tweede Wereldoorlog op bij de Wagnervereeniging en de Nederlandsche Operastichting.

Frieda van Hessen zong de rol van de Koningin van de Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart tijdens de seizoensopening 1939/1940 van de Nederlandsche Operastichting. Zij stond aan het begin van een glansrijke carrière toen de Duitsers Nederland binnenvielen en zij gedwongen werd onder te duiken. In haar biografie ‘Leven in de Schaduw van de Swastika’ uit 2008 vertelde zij over het begin van haar carrière en welke wending die nam in de Tweede Wereldoorlog. Op 25 april 2015 vierde Frieda Roos-Van Hessen haar 100ste verjaardag in de Hope of Israel Congregation, een synagoge in de Amerikaanse plaats Charlotte in de staat South Carolina. Daar vertelde zij haar levensverhaal aan honderden aanwezigen.

Lees in South Charlotte Weekly