14-05-2015

De sopraan Patrice Munsel werd op 14 mei 1925 in de stad Spokane in de Amerikaanse staat Washington geboren.

Patrice Munsel studeerde van 1938 tot 1940 zang aan de Lewis & Clark School in haar geboorteplaats en daarna bij de pedagoog William Hermann en Charlotte Grannis Lange, Renato Bellini en G. Spadoni in New York. In 1943 won zij het concours van de Metropolitan Oper New York (Auditions of the Air) en debuteerde zij op 14 maart 1943 in de Met als jongste zangeres ooit tijdens een concert met de aria “O luce di quest’anima”. Haar operadebuut in de Met was op 4 december 1943 als Philine in ‘Mignon’ van Thomas. Zij zou tot en met 1958 in de Met in 225 voorstellingen optreden in 16 rollen, waaronder Adele in ‘Die Fledermaus’, Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’, Despina in ‘Così fan tutte’, Gilda in ‘Rigoletto’, Blumenmädchen in ‘Parsifal’, Lucia di Lammermoor, Juliette in ‘Roméo et Juliette’, Lakmé, Adina in ‘L’Elisir d’Amore’, Zerlina in ‘Don Giovanni’ en Musetta in ‘La Bohème’.

Patrice Munsel zong in 1951 de rol van Adele in de studio-opname van hoogtepunten uit ‘Die Fledermaus’ voor RCA. Verder portretteerde zij in 1953 de sopraan Nellie Melba in de film ‘Melba’. Ook zong zij op 15 januari 1955 de titelrol in de operette ‘Naughty Marietta’ van Victor Herbert tijdens een live-televisieuitzending. In het seizoen 1957/1958 had zij haar eigen show op televisie ‘The Patrice Munsel Show’. Patrice Munsel beëindigde haar operacarrière in 1981 en zong daarna nog in musical comedy.

Kijk op YouTube