april 2015

Als bezoeker aan een operavoorstelling heb je geen idee van wat er achter de schermen allemaal gebeurt. Het fotoboek ‘On Stage’ van de Weense Staatsopera toont een boeiende blik onder, achter, naast en boven het toneel.

‘On Stage’ is het achtste boek in een reeks over de Wiener Staatsoper. Al eerder verschenen de titels ‘After Metamorphoses’, ‘Creation’, ‘Celebration’, ‘Close-up’, ‘Passion’, ‘Emotion’ en ‘Glamour’ en tot 2019 – de 125ste verjaardag van de Wiener Staatsoper – volgt ieder jaar nog één deel.

‘On Stage’ is een fotoboek, dat toont wat er allemaal gedaan wordt voordat het operadoek opgaat. Men krijgt een beeld van de voorbereidingen op de uitvoeringen van de Wiener Staatsopera aan de hand van 340 foto’s van Lois Lammerhuber. Lammerhuber werd in 2013 gekozen tot Best Editor tijdens de FEP European Photo Book of the Year Awards. Bij de foto’s staan drietalige bijschriften in het Duits, Engels en Frans. De foto’s tonen de werkzaamheden rondom voorstellingen van ‘Carmen’, ‘Otello’ van Verdi, ‘La Fanciulla del West’, ‘Die Zauberflöte’ en het Nurejew Gala 2013. Verder bevat het boek een introductie van intendant van de Wiener Staatsoper Dominique Meyer en een interview met Peter Kozak (technisch directeur van de Wiener Staatsoper) en Andreas en Oliver Láng (dramaturgen van de Wiener Staatsoper).

‘On Stage’ geeft een rondleiding tijdens de voorbereidingen en repetities en er zijn foto’s van de belichting, het toneel, de touwen, de rekwisieten, de schmink, de garderobe, het naaiatelier, de kleerkamers en de administratie. Verder wordt een indruk gegeven van de werkzaamheden en interacties van de 361 medewerkers van de Wiener Staatsoper. Dit zijn onder anderen de figuranten, de decorbouwers, de orkestondersteuning, de geluidstechnici, de schoonmakers en de koormedewerkers. Het proces van ombouwen van de ene akte naar de andere is voor een aantal opera’s fraai geïllustreerd aan de hand van steeds twintig opeenvolgende fotootjes.

‘On Stage’ biedt een kijkje achter de operaschermen en een bezichtiging van intrigerende plaatsen op, naast, onder en boven het operatoneel. Het fraaie koffietafelboek is informatief en de foto’s zijn artistiek. Men krijgt een goede indruk hoe ongelooflijk veel mensen betrokken zijn voordat en opdat het doek opgaat en hoe gigantisch veel werk er bij de voorstellingen komt kijken.

Edition Lammerhuber, Baden
2014; €59
ISBN: 978-3-901753-68-8
328 blz, Hardcover