26-04-2014

De coloratuursopraan Wilma Lipp werd op 26 april 1925 in Wenen geboren.

Zij studeerde in eerste instantie zang in Wenen en vervolgens bij Toti dal Monte in Milaan. Zij debuteerde in 1943 in Wenen als Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini. In 1945 werd zij door de Wiener Staatsoper geëngageerd. Daar zong zij tot 1981 met 54 verschillende partijen in circa 1200 voorstellingen. Bij de Salzburger Festspiele zong zij in 1948 Konstanze in ‘Die Entführung aus dem Serail’ van Mozart. In 1950 maakte zij haar debuut aan de Scala van Milaan als de Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. In het Royal Opera House Covent Garden van Londen was zij in 1951 voor het eerst te horen als Gilda in ‘Rigoletto’ van Verdi. Bij de Bayreuther Festspiele werkte zij in 1951 mee als Waldvogel in ‘Siegfried’. Haar Amerikaanse debuut maakte zij in 1962 in San Francisco als Michaela in ‘Carmen’ van Bizet. Na 1958 zong Wilma Lipp meer en meer lyrische sopraanpartijen. Zo zong zij in de Scala in 1960 de rol van Marzelline in ‘Fidelio’ en in 1968 aan de Berliner Staatsoper de rol van Eva in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’.

Andere rollen die Wilma Lipp zong waren Blondchen in ‘Die Entführung aus dem Serail’, Pamina in ‘Die Zauberflöte’, Sophie in ‘Der Rosenkavalier’, Nedda in ‘Pagliacci’, Zerlina en Donna Elvira in ‘Don Giovanni’, Antonia en Olympia in ‘Les Contes d’Hoffmann’, Adele en Rosalinde in ‘Die Fledermaus’, de titelrol in ‘Martha’ van Von Flotow, Barbarina en de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’, Musetta en Mimì in ‘La Bohème’ van Puccini, Marguerite in ‘Faust’ van Gounod, Oscar in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi, Najade en Zerbinetta in ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss, Alice Ford in ‘Falstaff’ van Verdi, Regina in ‘Mathis der Maler’ van Hindemith, de Tochter in ‘Cardillac’ van Hindemith, Adina in ‘L’Elisir d‘Amore’, de titelrol in ‘Das Christelflein’ van Pfitzner, Amor in ‘Orfeo ed Euridice’ van Gluck, Servilia in ‘La Clemenza di Tito’ van Mozart, de Italienische Sängerin in ‘Capriccio’ van Richard Strauss, Ilia in ‘Idomeneo’ van Mozart en Frau Fluth in ‘Die lustigen Weiber von Windsor’ van Nicolai.

De stem van Wilma Lipp is op diverse grammofoonopnamen van integrale opera’s vastgelegd, waaronder ‘Die Zauberflöte’, ‘Die Entführung aus dem Serail’, ‘Die Fledermaus’ en ‘Fra Diavolo’. Nog in 1986 zong zij in het Teatro Regio van Turijn de rol van Marianne Leitmetzerin in ‘Der Rosenkavalier’. Intussen werkte zij vanaf 1982 als zangdocente aan het Salzburger Mozarteum. Wilma Lipp woont tegenwoordig in de buurt van München.

Kijk op YouTube