26-04-2015

De Duitse bas-bariton Michael Bohnen werd op 2 mei 1887 in Keulen geboren en overleed op 26 april 1965 in Berlijn.

Michael Bohnen studeerde zang aan de Hochschule für Musik in Keulen en maakte zijn operadebuut in 1910 in het Stadttheater van Düsseldorf. Vanaf 1912 was hij ensemblelid van de Hofoper van Berlijn. In 1913 werd hij al door Keizer Wilhelm II tot Kammersänger benoemd. Bohnen zong bij de Bayreuther Festspiele slechts in 1914 in de baspartijen van Daland in ‘Der fliegende Holländer’ en Hunding in ‘Die Walküre’.

Michael Bohnen maakte op 1 maart 1923 zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York als Francesco in ‘Mona Lisa’ van Schilling. Hij zou tot en met 1932 in de Met in zo’n 200 voorstellingen van vooral Wagner-opera’s zingen. Daarna keerde hij terug naar Berlijn en zong tot 1935 aan de Staatsoper en van 1935 tot 1945 in de Städtische Oper, het hedendaagse Deutsche Oper.

Na de Tweede Wereldoorlog was Michael Bohnen intendant van de Städtische Oper van Berlijn, maar door de beschuldigingen van de tenor Hans Beirer – een leerling van Bohnen – tijdens een denazificatieproces in 1947 was Bohnen genoodzaakt zijn positie neer te leggen. Onder ede echter trok Beirer in 1949 zijn beschuldigingen in. Beirer zou uit wraak hebben gehandeld, aangezien Bohnen als intendant van de Städtiche Oper hem niet had willen engageren.

Michael Bohnen gaf op 10 oktober 1950 nog een optreden met zijn glansrol van Ochs in ‘Der Rosenkavalier’ in de Städtische Oper, waar hij in 1951 als Hans Sachs in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ afscheid van het operatoneel nam. Hij ontving in 1952 de “Goethepreis der Stadt Berlin” van Oost-Berlijn en in 1957 het “Großes Bundesverdienstkreuz”. In 1962 werd hij tot “Ehrenmitglied” van de Deutsche Oper van Berlijn onderscheiden. Door de Metropolitan Opera van New York werd hij in december 1964 benoemd tot erepensionaris ofwel voornaamste adviseur. Een paar maanden later overleed Michael Bohnen ten gevolge van een hartaanval in Berlijn, waar hij begraven is op het Friedhof Heerstraße.

Kijk op YouTube