07-04-2015

De tenor Luigi Lega werd op 7 april 1940 in de Italiaanse gemeente Bordighera geboren.

Luigi Lega studeerde zang bij Salvatore Salvati in Rome en maakte zijn operadebuut in 1961 in Oberhausen als Pinkerton in ‘Madama Butterfly’ van Puccini. Zijn carrière bracht hem naar de Bayerische Staatsoper van München, de Deutsche Oper Berlin, de Wiener Staatsoper (1970-1973 als Riccardo, Manrico en Kalaf) en het Gran Teatre Liceu Barcelona.

Luigi Lega zong diverse malen in Nederland. Zo was hij op 18 november 1967 te horen in het ‘Requiem’ van Verdi in het Concertgebouw te Amsterdam. Op 2 maart 1968 werkte hij mee aan een Puccini-concert in het Concertgebouw naast Magda Olivero. Op 2 oktober 1968 viel hij bij de Nederlandse Operastichting in als Riccardo in ‘Un Ballo in Maschera’ naast Gré Brouwenstijn. Op 7 december 1968 werkte hij mee aan een concertante opvoering van ‘I Due Foscari’ in het Concertgebouw. Op 6 februari 1973 zong hij de rol van Radamès in ‘Aida’ van Verdi in Roermond. Zijn laatste optreden in Nederland was op 26 november 1977 als Don José in ‘Carmen’ in Valkenburg. Na zijn afscheid woonde Luigi Lega in Wuppertal en gaf daar zangles.

Kijk op YouTube