11-03-2015

Op 9 maart 2015 is de Kroatische bas-bariton Boris Vajda overleden.

Boris Vajda werd op 2 februari 1933 in het Kroatische stadje Novska geboren. Hij voltooide zijn zangstudie in Zagreb en als jonge zanger werkte hij mee aan televisieproducties van opera’s. Daarna werd hij geëngageerd door het Komisch Theater van Zagreb, totdat hij in 1969 ensemblelid werd van de Nationale Opera van Kroatië te Zagreb. Hier zong hij zo’n 50 rollen, waaronder de titelrol in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart, Sharpless in ‘Madama Butterfly’ van Puccini, Frank in ‘Die Fledermaus’ van Johan Strauss jr., Moralès in ‘Carmen’ van Bizet, de boer Krushina in ‘Die verkaufte Braut’ van Smetana en Bartolo in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini. Met het gezelschap was hij ook te horen met gastoptredens in Tokyo, Salzburg, Praag, Venetië, Trieste, Moskou, Genève, Athene, Luxemburg en Wenen. Daarnaast zong in ‘La Traviata’, ‘Rigoletto’ en ‘Otello’ van Verdi, ‘Tosca’ van Puccini, ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach en ‘Andrea Chenier’ van Giordano. Hij nam in 1991 afscheid van het operatoneel. Boris Vajda overleed in Zagreb.

Lees op HNK.hr

Kijk op YouTube (36:00)