07-02-2015

De dirigent Carlo Felice Cillario werd op 7 februari 1915 in in de Argentijnse plaats San Rafael geboren.

Carlos Felix Cillario ging in 1923 naar Italië en studeerde viool en compositie aan het Conservatorium van Bologna. Hij maakte zijn debuut als dirigent in 1942 in Odessa. Na de oorlog richtte hij in 1946 het Bologna Kamerorkest op, dirigeerde in operahuizen van Firenze, Milaan, Rome en Turijn en al snel buiten Italië in Athene, Berlijn, Oslo en Parijs. In 1959 dirigeerde hij ‘Werther’ van Massenet in Trieste met Ferruccio Tagliavini in de titelrol en Leyla Gencer als Charlotte (opname verschenen op Opera d’Oro)

Carlo Felice Cillario maakte in 1961 zijn Britse debuut bij het Glyndebourne Festival in ‘L’Elisir d’Amore’ van Donizetti. In 1964 dirigeerde hij voor het eerst in het Royal Opera House Covent Garden van Londen in ‘Tosca’ met Maria Callas in de titelrol (opname verschenen op Melodram). Op 17 oktober 1972 maakte hij zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York met ‘La Sonnambula’ van Bellini met Renata Scotto in de titelrol. 

Hij maakte een aantal studio-opnamen van opera’s: ‘Ascanio in Alba‘ en ‘Lucio Silla’ van Mozart (1961, label Angelicum), ‘Les Pêcheurs de Perles’ van Bizet met Alfredo Kraus (1970, label Carillon) en ‘Norma’ van Bellini met Montserrat Caballé (1973, label RCA).

Carlo Felice Cillario stopte met dirigeren in 2003. Hij overleed op 13 december 2007 in Bologna en liet zijn muzikale nalatenschap (partituren) na aan de Opera Australia Library.

Kijk op YouTube