28-01-2015

Op 22 januari 2015 is de Belgische tenor Louis Devos overleden.

Louis Devos werd op 15 juni 1926 in Ganshoren geboren en studeerde zang in Brussel en Graz. In 1950 richtte hij het Ensemble Musica Polyphonica 1950 op voor oude muziek. In 1952 werkte hij in Brussel mee aan de eerste uitvoering van ‘Cantata’ van Stravinsky en in 1954 zong hij in de wereldpremière van de radio-opera ‘Orestes’ van Henk Badings. Verder zong hij in 1959 in de wereldpremière van ‘Mystere de la Nativite’ van Frank Martin in Genève naast Elly Ameling, Aafje Heynis en Hugues Cuénod onder leiding van Ernest Ansermet. Verder zong hij in 1964 in Rome in de cantate ‘Pilatus’ van Frank Martin, in 1968 de rol van Mercure in ‘Platée’ van Rameau in Amsterdam in het kader van het Holland Festival, in 1972 in Keulen in ‘Utrenja’ van Penderecki en in 1974 in de Wiener Staatsoper de rol van Aron in ‘Moses und Aron’ van Schoenberg. Louis Devos gaf gastoptredens in Amsterdam, Brussel, Londen en Milaan en werkte met dirigenten als Pierre Boulez en Hermann Scherchen. Louis Devos maakte opnamen van onder andere ‘Paroles Tissées’ van Lutosławski (EMI), ‘Moses und Aron’ (Philips), ‘Der Tod Jesu’ van Carl Heinrich Graun (Erato) en ‘Les Indes Galantes’ van Rameau (Erato).

Lees in De Standaard

© Rudi van den Bulck