28-01-2015

Op 27 januari 2015 is de Spaanse tenor Ginés Torrano overleden.

Ginés Torrano werd op 17 januari 1929 in de Spaanse stad Murcia geboren. In oktober 1948 werd hij toegelaten tot het conservatorium van Murcia en al op 21 maart 1949 maakte hij zijn operadebuut in het Teatro Romea van Murcia als Turiddu in ‘Cavalleria Rusticana’ van Mascagni. Daarna studeerde hij verder aan het Real Conservatorio Superior de Música van Madrid. Hij studeerde vervolgens bij Giacomo Lauri-Volpi en zong op diens voorspraak bij de opera van Rome in de opera’s ‘Norma’, ‘Rigoletto’ en ‘Lucia di Lammermoor’. Verder zong hij in het Liceu in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart en in ‘Aida’ van Verdi. De stem van Ginés Torrano is vastgelegd in grammofoonopnamen van onder andere de opera’s ‘Don Gil de Alcalá’ van Manuel Penella, de operette ‘La Generala’ van Amadeo Vives en de zarzuela’s ‘El Último Romántico’ van Reveriano Soutullo en Juan Vert en ‘La Pícara Molinera’ van Pablo Luna. In februari 1957 zong hij in het Gran Teatro del Liceo van Barcelona in de opera ‘Goyescas’ van Enrique Granados. Hij ontving in 1978 de onderscheiding Cruz de la Orden Civil de Alfonso X el Sabio uit handen van de Spaanse Koning Juan Carlos I. Ginés Torrano overleed in Murcia.

Lees in La Opinión de Murcia

Kijk op YouTube