15-12-2014

Op 15 december 2014 wordt de Bulgaarse sopraan Raina Kabaivanska 80 jaar.

Raina Kabaivanska werd op 15 december 1934 in de Bulgaarse plaats Burgas geboren en studeerde in Sofia. Zij maakte in 1957 haar debuut in ‘Jevgeni Onjegin’ bij de Bulgaarse Nationale Opera in Sofia. Haar debuut in de Scala van Milaan was in 1961 als Agnese in ‘Beatrice di Tenda’ van Bellini naast Joan Sutherland. In 1962 debuteerde zij in de Royal Opera House van Londen als Desdemona in ‘Otello’ van Verdi en in de Metropolitan Opera van New York als Nedda in ‘Pagliacci’ van Leoncavallo. In 1973 zong zij de rol van Elena in ‘I Vespri Siciliani’ in Turijn geregisseerd door Maria Callas. Verder zong Raina Kabaivanska in het Bolshoi Theatre van Moscow, het Teatro Colón van Buenos Aires, de L’Opéra de Paris, de Wiener Staatsoper, de Lyric Opera van Chicago, de San Francisco Opera, de Dallas Opera en het Teatro dell’Opera di Roma. Kabaivanska doceert tegenwoordig aan de Accademia Musicale Chigiana in de Italiaanse plaats Siena. Zij zong op 8 september 2007 het “Ave Maria” uit ‘Otello’ van Verdi tijdens de begrafenis van Luciano Pavarotti in Modena en was in 2008 nog te horen in de rol van de Gravin in de opera ‘Schoppenvrouw’ van Tchaikovsky in Toulouse.

Kijk op YouTube

© Joseph Nemeth