15-12-2014

Op 14 december 2014 is de Amerikaanse mezzosopraan Irene Dalis overleden.

Irene Dalis werd op 8 october 1925 geboren als dochter van een Griekse immigrant vader en een Italiaanse moeder. Irene Dalis studeerde in Milaan en maakte haar debuut in 1953 als Eboli in ‘Don Carlo’ van Verdi in het Oldenburgisches Stadtstheater van Duitsland. In Oldenburg kreeg zij een contract voor twee jaar, waarna zij naar de Städtische Oper van Berlijn ging. Op 16 maart 1957 maakte zij haar debuut als Eboli in de Metropolitan Opera van New York, waar zij gedurende 20 seizoenen in 274 voorstellingen zong. Van 1961 tot en met 1963 was zij als Kundry in ‘Parsifal’ in Bayreuth te horen en in 1962 zong zij in Bayreuth Ortrud in ‘Lohengrin’. Enkele overige glansrollen van Dalis waren Amneris in ‘Aida’ van Verdi, Brangäne in ‘Tristan und Isolde’ van Wagner, Princess di Bouillon in ‘Adriana Lecouvreur’ van Cilea en Amme in ‘Die Frau ohne Schatten’ en Herodias in ‘Salome’ van Richard Strauss. Op 25 mei 1976 zong Irene Dalis haar laatste voorstelling in de Met in ‘Il Trittico’ van Puccini. Daarna werd zij docente zang aan de San Jose State University en stichtte zij een Opera Workshop, dat zo succesvol was dat zij in 1984 de Opera San Jose voor jonge zangers oprichtte. In 2007 zette zij de Irene Dalis Vocal Competition op in San Jose. Irene Dalis overleed in San Jose, California, en laat een dochter na.

Kijk op YouTube

© Bayreuther Festspiele