23-11-2014

Begin november 2014 is de Duitse bas Manfred Klein is op 66-jarige leeftijd overleden.

Manfred Klein werd in 1948 in Bayreuth geboren en studeerde aan de Musikakademie van Nürnberg bij Hilde Scheppan en Elisabeth Schärtel. Hij maakte zijn operadebuut in 1975 als Rocco bij de Internationale Musiktagen in Weikersheim. Een jaar later was hij prijswinnaar van het Wettbewerb des Richard-Wagner-Verbandes 1976 ter gelegeneheid van het 100-jarige bestaan van de Bayreuther Festspiele. Vanaf dat jaar werd hij ensemblelid van het Hessischen Staatstheater Wiesbaden en sinds 1986 was hij freelance. Zo zong hij in Heerlen in 1988 de rol van Lefort in ‘Zar und Zimmermann’ van Lortzing in een productie van het Limburgs Symphonie Orkest. In 2000 werkte Manfred Klein bij de Staatsopera van Praag mee aan de wereldpremière van de opera ‘Die Physiker’ van Andreas Pflüger in de rol van Newton. Verder bracht zijn internationale carrière hem naar onder andere Amsterdam, Wenen en Brussel. Manfred Klein overleed tijdens een operatie aan een hartstilstand.