22-11-2014

Jonathan Meese gaat verder tekeer tegen de Bayreuther Festspiele. Tijdens zijn presentatie van een anti-Bayreuth manifest in München bracht Meese opnieuw de Hitlergroet.

De 44-jarige Meese werd vorige week door de Bayreuther Festspiele ontslagen van zijn taak als regisseur voor de enscenering van ‘Parsifal’ in 2016. Meese heeft nu op 21 november 2014 tijdens een discussiebijeenkomst van het Literaturfest München zijn manifest ‘Diktatur der Kunst’ gepubliceerd, waarin hij afrekent met de Bayreuther Festspiele. “Katharina Wagner is de grootste vijand van de kunst. Hoe wil zij daar nog chef zijn als zij de kunst als huisverbod aangegeven heeft?”, aldus Meese.

“Richard Wagner zou zich in de ‘Haatcampagne tegen Meese’ omdraaien in zijn graf”, schrijft hij verder in het manifest. “Richard Wagner zou alle doorgedemocratiseerde Wagnerverenigingen als kleine “eenvoudigheid” hebben verboden”. Meese noemt regisseur Uwe Eric Laufenberg, die door Bayreuth inmiddels aangewezen is als nieuwe regisseur voor ‘Parsifal’ een “saaie, geoptimaliseerde middelmaat”. Wagner moet volgens Meese nooit verzacht worden en hij bestempelt zichzelf als “Richard Wagners Bloedhondkind”. “Richard Wagner houdt van Meese,” aldus Meese en hij zei bij de presentatie van diens ‘Parsifal’ te houden, waarop hij vervolgens de Hitlergroet bracht.

Lees in Der Tagesspiegel