15-11-2014

Schandaalkunstenaar Jonathan Meese haalt na zijn ontslag met harde woorden fel uit naar de leiding van de Bayreuther Festspiele.

Jonathan MeeseJonathan Meese werd in 2012 door Katharina Wagner en Eva Wagner-Pasquier – de achterkleindochters van de oprichter van Bayreuth – geëngageerd om in de zomer van 2016 een nieuwe productie van de opera ‘Parsifal’ van Richard Wagner te regisseren. De Berlijnse kunstenaar is bekend vanwege zijn provocerende producties waarin ijzeren kruizen voorkomen en hij als persiflage graag de Hitlergroet brengt. Dat een dreigende overschrijding van het budget opgegeven wordt als aanleiding voor zijn ontslag door Bayreuther Festspiele noemt Meese “gelogen”. In de kring rondom de kunstenaar wordt gezegd, dat hij van onderwaardering van de begroting was uitgegaan en desnoods bereid zou zijn geweest het resterende, benodigde bedrag zelf te financieren. Meese bestempelt de leiding van de Bayreuther Festspiele als “leugenachtig en cynisch”. Jonathan MeeseMen heeft getracht hem te intimideren, aldus Meese. “De hoofdpersonen in Bayreuth staan niet op het toneel, maar erachter. De zichtbare personen zijn slechts marionetten en niet in staat te beslissen. Het gaat in Bayreuth al lang niet meer om kunst. Het gaat om zelfbehoud, macht en strijd tegen de dalende toepasbaarheid. Er is een cultuur van bevel en gehoorzaamheid. Kunstenaars falen in Bayreuth omdat er geen thuis meer is voor de kunst. Meese faalt niet door Bayreuth, Bayreuth faalt door Meese. Alle andere oorzaken zijn gelogen,” aldus Meese.

Lees in Spiegel

© Uli Deck/ dpa