28-07-2014

De Hongaarse mezzosopraan Bella Paalen overleed in New York op 28 juli 1964, maar sommige bronnen vermelden als sterfdatum ook wel 28 augustus 1964.

Bella Paalen werd als Izabella Pollack in de Hongaarse plaats Paszthö geboren op 9 juli 1881 (volgens andere bronnen op 9 december 1881). Zij studeerde zang in Wenen bij Rosa Paier-Baumgartner en Johannes Resz. In 1904 debuteerde Bella Paalen als Fides in ‘Le Prophète’ van Meyerbeer in het Düsseldorfer Staatstheater. Gustav Mahler was zo onder indruk van haar solo in zijn Derde Symfonie, dat hij haar introduceerde aan de Wiener Staatsopera. Daar zong zij ruim dertig jaar, van 1906 tot 1937 – en ontving zij in 1933 de titel “Kammersängerin”. Haar glansrollen in Wenen waren Azucena in ‘Il Trovatore’, Amneris in ‘Aida’, Annina in ‘Der Rosenkavalier’, Erda en Fricka in ‘Der Ring des Nibelungen’ en Venus in ‘Tannhäuser’. Na de Anschluß van Oostenrijk moest Bella Paalen Wenen verlaten en emigreerde zij in 1939 naar de Verenigde Staten. In ballingschap in de Verenigde Staten kon zij haar carrière echter niet voortzetten en legde zij zich tot 1959 toe op het lesgeven.

Kijk op YouTube (3:25)