17-06-2014

De Metropolitan Opera van New York heeft besloten de “Live in HD transmission” van 15 november 2014 te schrappen. Dit is besloten na diverse uitingen van ongerustheid, dat de plannen van de Met om haar productie van de opera ‘The Death of Klinghoffer’ van John Adams uit te zenden, gebruikt zouden kunnen worden om het antisemitisme aan te wakkeren.

Een open brief van Myron Kaplan aan Peter Gelb – general manager van de Metropolitan Opera van New York – met het verzoek de HD-transmissie van de opera af te zeggen, zwengelde de discussie aan. Volgens Kaplan is ‘The Death of Klinghoffer’ een antisemitisch en anti-zionistisch werk. De opera, die in 1991 in première ging, gaat over de kaping van het cruiseschip de Achille Lauro in 1985 en de moord op één van zijn Joodse passagiers, Leon Klinghoffer, door Palestijnse terroristen. Na de open brief van Kaplan noemden ook de dochters van de vermoorde Klinghoffer de opera ‘vooringenomen’ en ‘historisch naïef’.

Peter Gelb laat weten dat hij ervan overtuigt is, dat er ongerustheid heerst in de internationale Joodse gemeenschap en dat de live transmission van ‘The Death of Klinghoffer’ ongepast is in deze tijd van opkomend antisemitisme, met name in Europa. De uiteindelijke beslissing is genomen na een reeks gesprekken van Gelb met Abraham Foxman, National Director of the Anti-Defamation League, die de wensen van de dochters van Klinghoffer heeft verwoord.

De Met zal doorgaan met de acht geplande uitvoeringen van ‘The Death of Klinghoffer’ in het Opera House van 20 oktober tot en met 15 november 2014. Uit eerbied voor de dochters van Leon en Marilyn Klinghoffer heeft de Met toegezegd om een bericht van hen in de Met’s Playbill en haar website te plaatsen.