24-03-2014

Op 18 maart 2014 is de Italiaanse tenor Ottavio Garaventa overleden.

Ottavio Garaventa werd op 26 januari 1934 in Genua geboren. Hij zong eerst baritonpartijen, voordat hij in 1963 zijn debuut maakte als tenor in de rol van Turiddu in ‘Cavalleria Rusticana’ in Cincinnati. Garaventa trad op in diverse grote theaters, waaronder het Teatro alla Scala van Milaan, de Arena van Verona, het Festival van Aix-en-Provence, het War Memorial Opera House in San Francisco en de Staatsopera van Wenen. In de Weense Staatsopera zong hij in het seizoen 1973/1974 Riccardo in ‘Un Ballo in Maschera’ en was er tot 1988 in 24 voorstellingen te horen. Hij nam deel aan de wereldpremière van ‘Il Gattopardo’ van Angelo Musco in Palermo in 1967 en van de opera  ‘Maria d’Alessandria’ van Giorgio Federico Ghedini in het Teatro Regio van Turijn op 18 december 1984. Zijn repertoire bevatte 113 rollen, vooral van Verdi (Fenton in ‘Falstaff’, Duca in ‘Rigoletto’, Alfredo in ‘La Traviata’, Macduff in ‘Macbeth’, Carlo in ‘I Masnadieri’, Ismael in ‘Nabucco’), Donizetti (Ernesto in ‘Don Pasquale’, Edgardo in ‘Lucia di Lammermoor’, Robert Leicester in ‘Maria Stuarda’, Polyeucte in ‘Les Matyrs’) en Puccini (Pinkerton in ‘Madama Butterfly’, Rodolfo in ‘La Bohème’). In 1981 kreeg hij in Florence de titel van Accademico delle Muse en gedurende enkele jaren was hij artistiek directeur van het Festival Internazionale di Musica di Savignone. Zijn stem is vastgelegd op diverse live-opnamen, waaronder ‘Armida’ van Rossini uit 1970 in Venetië met Cristina Deutekom in de titelrol. Ottavio Garaventa overleed in het Italiaanse plaatsje Savignone bij zijn geboorteplaats Genua.