05-03-2014

Op 4 maart 2014 is de Italiaanse tenor Renato Cioni overleden.

Renato Cioni werd op 15 april 1929 in Portoferraio op het eiland Elba geboren. Hij studeerde op het Cherubini conservatorium van Florence en maakte in 1956 in Spoleto zijn professionele operadebuut als Edgardo in ‘Lucia di Lammermoor’ van Donizetti. Hij maakte zijn debuut in de Scala van Milaan op 4 maart 1961 als Pinkerton in ‘Madama Butterfly’ van Puccini. Op 15 mei 1962 was hij te horen in Nederland in een gastvoorstelling van de Koninklijke Muntschouwburg van Brussel in ons land als de Hertog in ‘Rigoletto’ van Verdi. Hij werkte op 5 juli 1965 mee aan het laatste optreden van Maria Callas in ‘Tosca’ in Covent Garden. Cioni zong voor het eerst in de Metropolitan Opera van New York op 18 april 1970 als Pollione in ‘Norma’ naast Joan Sutherland in de titelrol. Zijn lyrische tenor is in 1961 in de Decca-studio vastgelegd op integrale opnamen van ‘Lucia di Lammermoor’ en ‘Rigoletto’. Daarnaast bestaan er diverse live-opnamen van hem als onder andere Paolo in ‘Francesca da Rimini’ van Zandonai in Trieste (Cetra, 1961), Elvino in ‘La Sonnambula’ van Bellini in New York (SRO, 1961), Pinkerton in ‘Madama Butterfly’ in Napels (GOP, 1961), Alfredo ‘La Traviata’ in Scala (Gala, 1964) en Pinkerton in ‘Madama Butterfly’ in Turijn (Opera d’Oro, 1967). In 1986 was Renato Cioni nog te gast in Nederland als Radamès in ‘Aida’ van Verdi en een jaar later als Alfredo in ‘La Traviata’. Cioni overleed in zijn geboorteplaats Portoferraio.