05-03-2014

Op 4 maart 2014 is de Nederlandse bas Lieuwe Visser overleden.

Lieuwe Visser werd op 23 augustus 1940 in Diemen geboren. Hij had zangles bij de mezzosopraan Jo van de Meent en bij de pianist Giorgio Favaretto in Rome. In Amsterdam voltooide Visser zijn opleiding bij de Operastudio van De Nederlandse Operastichting en bij dit gezelschap maakte hij op 17 juni 1966 zijn professionele operadebuut als één van de debutanten in ‘Don Carlos’ van Verdi in het kader van het Holland Festival. Verder zong hij bij De Nederlandse Operastichting rollen als Basilio in ‘Il Barbiere di Siviglia’, Alidoro in ‘Cenerentola’ en Geronio in ‘Il Turco in Italia’ van Rossini, Trulove in ‘The Rake’s Progress’ van Stravinsky, Zaccaria in ‘Nabucco’ van Verdi, de Landloper in ‘Die Kluge’ van Orff in regie van Jan Bouws, de titelrol in ‘Don Pasquale’ van Donizetti, Masetto in ‘DonGiovanni’ van Mozart – in het kader van het Holland Festival – en Swallow in ‘Peter Grimes’ van Britten. In 1976 opende Lieuwe Visser het seizoen van De Nederlandse Operastichting als Farfarello in ‘De Liefde voor de Drie Sinaasappelen’ van Prokofiev. In 1977 en 1981 zong hij bij het gezelschap de rol van Horn in de befaamde productie van ‘Un Ballo in Maschera’ naast Cristina Deutekom, Jan Derksen, Adriaan van Limpt en Pieter van den Berg. Verder was Lieuwe Visser in 1981 te horen op het Glyndebourne Festival in ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Britten onder leiding van Bernard Haitink. In dat jaar zong Visser bij Opera Forum nog Zaccaria in ‘Nabucco’ en Budd in ‘Abert Herring’ van Britten, beide producties in regie van Jan Bouws. In 1985 was Lieuwe Visser te horen in de wereldpremière van de opera ‘Dr. Faustus’ van Konrad Boehmer naast Ernst Daniël Smid en Annett Andriesen. In dat jaar opende Visser ook het nieuwe seizoen van De Nederlandse Operastichting als Estoban in ‘Der Zwerg’ van Zemlinsky naast Charlotte Margiono en Thea van der Putten. Lieuwe Visser werkte hij mee aan vele wereldpremières van Nederlandse opera’s. Zo was hij op 30 maart 1974 te horen in de rol van Basil Hallward in ‘Dorian Gray’ van Hans Kox, op 10 juni 1977 als Kaspar van Auersperg in ‘Axel’ van Jan van Vlijmen en Reinbert de Leeuw, op 3 juni 1991 als Yemni in ‘Gassir the Hero’ van Theo Loevendie naast Claron McFadden, op 10 mei 1994 als Bollema in ‘Roger Roger’ van Willem van Manen naast Annett Andriesen als Emma, op 17 juni 1994 in de titelrol in ‘Noach’ van Guus Janssen naast Claron McFadden als zijn vrouw en op 31 mei 1995 als Kastelein in ‘Esmée’ van Loevendie. In 1988 zong Visser de hoofdrol van de Man in de jeugdopera ‘De Naam van de Maan’ van Kees Olthuis op een libretto van Annie M.G. Schmidt en Flip van Duijn. Lieuwe Visser was sinds 1987 als zangdocent verbonden aan het conservatorium in Maastricht. Op 20 juni 2000 kreeg hij bij zijn afscheid als voorzitter van het Amsterdams Fonds voor de Kunst de Amsterdamse Frans Banninck Cocq Penning uitgereikt. Verder was hij jurylid voor het Internationaal Vocalistenconcours in ’s-Hertogenbosch. Lieuwe Visser overleed in zijn woonplaats Amsterdam.