juli 2012

Monika Rittershaus – ‘Zu schauen kam ich; Der ‘Ring des Nibelungen’ an der Oper Frankfurt 2010-2012’

Met ‘Das Rheingold’ ging in 2010 bij de Oper Frankfurt de nieuwe productie van ‘Der Ring des Nibelungen’ van Richard Wagner van start. In 2010 volgde ‘Die Walküre’, in 2011 ‘Siegfried’ en in 2012 ‘Götterdämmerung’. De Oper Frankfurt presenteerde met productie de eerste, eigen ‘Ring’-cyclus sinds 25 jaar. De regie was in handen van Vera Nemirova, het decor was ontworpen door Jens Kilian en muzikaal stond het geheel onder leiding van dirigent Sebastian Weigle. In deze ‘Der Ring des Nibelungen’ zong ook het Nederlandse opera-echtpaar Frank van Aken en Eva-Maria Westbroek voor het eerst samen het tweelingenpaar Siegmund en Sieglinde.

Deze ‘Ring’ is nu gedocumenteerd in het fotoboek ‘Zu schauen kam ich’, waarmee verwezen wordt naar de woorden van Der Wanderer in de tweede akte van ‘Siegfried’. De foto’s werden gemaakt door Monika Rittershaus, één van de twee vaste theaterfotografen van de Oper Frankfurt.

Elk deel van de ‘Ring’ in het boek wordt vooraf gegaan door een synopsis en een inleiding van decorontwerper Jens Kilian. Verder zijn er tien bijdragen in de vorm van essays door burgemeester van Frankfurt Petra Roth, intendant van de Oper Frankfurt Bernd Loebe, journaliste Julia Spinola, schrijfster Zsuzsa Bánk, chefdirigent Sebastian Weigle, regisseuse Vera Nemirova, dramaturg Malte Krasting, lichtontwerper Olaf Winter, kostuumontwerpster Ingeborg Bernerth en dramaturg Norbert Abels. Allemaal schrijven ze een verhaaltje, vaak met algemeenheden en open deuren.

‘Zu schauen kam ich’ is een boek met fascinerende beeldopnamen. Het fotoboek leest als het verhaal van ‘Der Ring des Nibelungen’ zelf. Het is Monika Rittershaus gelukt om de betovering van de Frankfurter ‘Ring’ in beelden te vangen.

2012; € 19,90
ISBN 978-3-89487-693-7
162pp, gebonden
Henschel Verlag, Leipzig