augustus 2010

Domenico Luigi Pardini – ‘Alfredo Catalani; Composer of Lucca’

Het boek ‘Alfredo Catalani: Quaderno di Ridordi Lucchesi’ van Domenico Luigi Pardini (1935) was de eerste kritische biografie van Catalani en wordt nu voor het eerst in het Engels aangeboden. Het boek schijnt een boeiend licht op het korte leven van deze belangrijke componist en is een goede aanvulling op de literatuur over de laat 19e-eeuwse Italiaanse opera.

De componist Alfredo Catalani werd in 1854 geboren in het Italiaanse plaatsje Lucca. In dezelfde stad zou vier jaar later Giacomo Puccini worden geboren. Catalani was de nieuwe hoop van de Italiaanse muziekwereld, nadat Verdi het rustiger aan had gedaan. Bij publiek en pers kreeg hij toenemende bekendheid door zijn vijf avondvullende opera’s, waarvan ‘La Wally’ (1892) de bekendste werd. Een jaar na het grote succes van ‘La Wally’ overleed Catalani op 39-jarige leeftijd aan tuberculosis. Het succes van ‘Falstaff’ en ‘Manon Lescaut’ en een nieuwe generatie componisten – waaronder Leoncavallo, Giordano en Mascagni – namen uiteindelijk de schijnwerpers van Catalani weg.

Het boek ‘Alfredo Catalani: Quaderno di Ridordi Lucchesi’ van Domenico Luigi Pardini uit 1935 was de eerste volledige kritische biografie van Catalani. Pardini geeft een overzicht van Catalani’s carrière en prestaties en schetst diens moeilijkheden en de onrechtvaardigheden die hem ten deel vielen. Het boek is een verzameling documenten, onderzoeken, kritieken en herinneringen. Pardini kende mensen, die Catalani kenden, hij had documenten ingezien, die inmiddels verloren geraakt zijn, en hij kende de vroege recensies. Ook was Pardini waarschijnlijk aanwezig bij zijn begrafenis in Lucca.

De biografie van Pardini vertelt het verhaal van het leven van Catalani en diens muziek door het oog van zijn tijdgenoten en vrienden. Aan het boek zijn verder twee waardevolle essays toegevoegd: De persoonlijke herinneringen van criticus Giovanni Battista Nappi uit 1918 en biografisch verslag van Raffaello Barbiera uit 1926. Editor David Chandler schreef een uitgebreide en liefdevolle introductie en geeft kundig commentaar. Tenslotte is er nog een discografie, waarin trouwens de 1962 opname van ‘Dejanice’ ontbreekt.

Met deze uitgave wordt de biografie van Pardini voor het eerst in het Engels aangeboden. Het boek schijnt een boeiend licht op het korte leven van deze belangrijke componist, wiens muziek meer aandacht behoeft. Het boek is een goede aanvulling op de literatuur over de laat 19e-eeuwse Italiaanse opera.

2010; £7,00
ISBN 978 1 905946 09 9
142 blz.; Paperback
Durrant Publishing, Norwich