Verjaardag Nederlandse sopraan Marjon Lambriks

05-04-2018

De Nederlandse sopraan Marjon Lambriks werd op 5 april 1949 in Valkenburg geboren.

Marjon Lambriks studeerde zang aan het Conservatorium van Maastricht en bij Paula Lindberg in Amsterdam. Daarna studeerde zij meerdere jaren aan het Mozarteum in Salzburg.

In 1971 zong Marjon Lambriks bij de Wiener Kammeroper en in 1972 bij de Wiener Volksoper. Vanaf 1974 was zij verbonden aan de Wuppertaler Bühnen en gaf zij gastoptredens bij de Bregenzer Festspiele, in Salzburg (1975) en Zürich (1976). In Nederland was zij in 1976 te zien en te horen in de rol van Zerlina uit ‘Don Giovanni’ van Mozart en als Valencienne in ‘Die lustige Witwe’ van Franz Lehár in het Congresgebouw van Den Haag. Op 6 mei 1979 maakte zij haar debuut in de Wiener Staatsoper als Tebaldo in ‘Don Carlos’ van Verdi onder leiding van Herbert von Karajan. Op 16 februari 1981 werkte zij mee aan de Oostenrijkse première van ‘Mass’ van Leonard Bernstein in de Wiener Staatsoper.

In Nederland werd Marjon Lambriks bekend door televisieoptredens. Zo zong zij in muziekprogramma’s van de KRO en ging zij in 1979 voor de AVRO optreden in een speciaal voor haar ontworpen uitzendingen, waar beurtelings de muziek van diverse operettecomponisten als Franz Lehár, Robert Stolz en Johann Strauss jr. centraal stonden. Daarnaast werkte zij mee aan de concertserie ‘Ein Abend in Wien’ onder leiding van Willi Boskovsky, waarbij ze regelmatig zong naast Rudolf Schock.

Op 5 mei 2010 gaf Marjon Lambriks ter afsluiting van haar 40-jarige carrière als opera- en operettezangeres een optreden tijdens het bevrijdingsconcert in Amsterdam.

Haar stem is vastgelegd op diverse studio-opnamen, waaronder ‘Strahlend Junge Operette’, ‘Marjon Lambriks zingt Robert Stolz’ (1979/ 1982), ‘Operette Gala, Lieder der Puszta’ (1980), ‘Marjon Lambriks Meine schönsten Liebeslieder’ (1987) en ‘Marjon Lambriks & Henk Poort; Operette Gala’ (2001).

Kijk op YouTube

Home