25e sterfdag Marijke van der Lugt

02-09-2014

De Nederlandse sopraan Marijke van der Lugt overleed op 2 september 1989 in Den Haag.

Marijke van der Lugt werd als Maria Grin op 5 januari 1919 in Rotterdam geboren. Zij studeerde in Den Haag zang bij Johanna Zegers-de Beyl. Na de Tweede Wereldoorlog gaf zij – nog onder haar eigen naam Maria Grin – radio-optredens en concerten. Pas op 2 mei 1958 maakte zij haar debuut bij De Nederlandsche Opera in de titelrol van de opera ‘Turandot’ van Puccini. Haar repertoire omvatte 40 rollen, waaronder Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’, de titelrol in ‘Aida’ en Abigaille in ‘Nabucco’ van Verdi, Donna Anna in ‘Don Giovanni’ van Mozart, Brünnhilde in ‘Die Walküre’, Isolde in ‘Tristan und Isolde’ en Ortrud in ‘Lohengrin’ van Wagner, Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’ van Mascagni, de titelrol in ‘Elektra’ van Richard Strauss en Leonore in ‘Fidelio’ van Beethoven. Marijke van der Lugt werkte verder mee aan de wereldpremière van ‘Philomela’ van Hendrik Andriessen tijdens het Holland Festival van 1962 en zong zij op 13 maart 1963 de rol van de moeder van Admetos in de televisieopera ‘Alceste’ van Ton de Leeuw. Marijke van der Lugt had een grote internationale carrière. Zo trad zij op in onder andere de Royal Opera House Covent Garden te Londen, de Weense Staatsopera, het Teatro Liceu in Barcelona en de Arena van Verona. In 1975 beëindigde zij haar zangcarrière en ging zij zich toeleggen op het geven van zanglessen.

Lees in Aad van der Tang – Marijke van der Lugt; Leven en Loopbaan

Home, Nieuws