05-12-2021

De Nederlandse heldentenor Frank van Aken viert op 5 december 2023 zijn verjaardag.

Frank van Aken studeerde zang in eerste instantie bij Marianne Blok en daarna aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij maakte zijn professionele operadebuut in 1992 als Odorado in ‘Die Feuersbrunst’ van Haydn bij de Zomeropera in een productie van Jan Bouws. Van Aken won in 1994 het Cristina Deutekom Concours en nam vervolgens les bij de Amerikaanse heldentenor James McCray. In 1995 jaar maakte Van Aken zijn internationale debuut in Rome als Cavaradossi in ‘Tosca’ van Puccini. Hierna had hij een engagement bij het Staatstheater Meiningen. Van 1997 tot 2000 was hij ensemblelid van de Deutschen Oper am Rhein in Düsseldorf, waar hij onder andere de Wagnerrollen Lohengrin, Erik, Stolzing, Siegmund en Parsifal zong. Van 2006 tot en met 2013 was hij ensemblelid van de Oper Frankfurt. Van Aken maakte op 27 juni 2007 zijn debuut in Bayreuth in de titelrol van ‘Tannhäuser’ van Wagner en zong deze rol een jaar later in het Gran Teatre del Liceu van Barcelona. Hij was in 2008 te horen in de partij van Aegisth in ‘Elektra’ in het Royal Opera House Covent Garden van Londen en hij maakte zijn debuut aan de Wiener Staatsoper op 11 september 2010 als Tannhäuser. Zijn debuut aan de Scala van Milaan was op 10 december 2010 als Siegmund. In de titelpartij van Verdi’s ‘Otello’ maakt hij zijn roldebuut in 2011 in Graz en zong hij een jaar later in Frankfurt. Als Siegmund viel hij op 28 april 2012 in de Metropolitan Opera House van New York in naast zijn echtgenote Eva-Maria Westbroek als Sieglinde en met haar zong hij in 2013 in de Semperoper van Dresden in ‘Tristan und Isolde’. Eerder dat jaar had hij in de titelrol van ‘Tannhäuser’ opgetreden in Boedapest. Frank van Aken vertolkte in 2014 onder andere de titelrol van ‘Guntram’ en Aegisth in de Semperoper, Siegmund in het Liceu en Sergei in ‘Lady Macbeth van Mtsensk’ van Shostakovich in de Met. In 2015 zong hij onder meer de titelrol in ‘Parsifal’ in Frankfurt en Chemnitz en in 2016 trad hij onder andere op als Edmund in ‘Lear’ van Reimann bij het Hongaarse Staatsopera Boedapest en als Siegmund in ‘Die Walküre’ in Frankfurt. In 2017 zong hij onder andere de titelrol in ‘De Speler’ van Prokofiev in Frankfurt, de Tambourmajor in ‘Wozzeck’ van Berg bij DNO en Aegisth in ‘Elektra’ bij de Grieks Nationale Opera in Athene. In 2018 vertolkte hij onder meer de titelrol in ‘Tannhäuser’ in Mannheim, Sjoejski in ‘Boris Godoenov’ in het Amsterdamse Concertgebouw en Laca in ‘Jenůfa’ van Janáček in Athene. In 2019 gaf hij een concert in de Tsjechische stad Ostrava ter ere van de legendarische Tsjechische heldentenor Josef Ticháček, die titelrollen had vertolkt tijdens wereldpremières van Wagner-opera’s. In dat jaar maakte Frank van Aken tevens zijn roldebuut als Herodes in ‘Salome’ van Richard Strauss te Wiesbaden en vertolkte deze rol eveneens begin 2020 in de Amerikaanse stad Atlanta. In 2021 trad hij op als onder andere Aegisth in ‘Elektra’ in Toulouse en als Tristan in Mannheim.

Kijk op YouTube

© Jochen Quast