***** Fik Meijer & Ilja Gort – Wijn als een Romein

Classicus/oudhistoricus Fik Meijer (1942) en wijnboer, televisiemaker en schrijver Ilja Gort (1951) besloten hun krachten te bundelen en het verhaal van de oude wijnen uit Griekenland en Rome te vertellen in het boek ‘Wijn als een Romein; een reis naar de oorsprong van de wijn’.

Meijer bespreekt het historische verhaal van de zegetocht van wijn door de Griekse en Romeinse geschiedenis. Gort gaat in op de technische aspecten van het wijnmaken, de wijnbeleving en de vergelijkingen met het heden. De basis van het historische en technische gedeelte van het boek wordt gevormd door de combinatie van literaire getuigenissen, amforen (wijnkruiken) en restanten van oude wijnbedrijven.

Na een inleiding over het ontstaan van wijn in de landen rond de Kaukasus en de doorbraak van wijn in het Nabije Oosten duiken de auteurs in de wijncultuur van de Grieken en Romeinen en komen uiteenlopende onderwerpen aan de orde. Interessant is het te lezen op welke primitieve manier de wijnmakers van een paar duizend jaar geleden hun druiventrossen plukten, platstampten en in open gistkuipen lieten rotten. Ondanks alle vreselijkheden waaraan druiven honderden eeuwen lang werden blootgesteld, bleef wijn populair. Het bijzondere van ‘Wijn als een Romein’ is dat het de omgang met wijn in de klassieke Oudheid koppelt aan het heden. Een boek voor zowel de in geschiedenis geïnteresseerde lezer als de wijnliefhebber.

Paperback
oktober 2022
288 pagina’s
Uitgeverij Prometheus
ISBN 9789044652086
€ 23,99

***** Daniel de Waele – Vergeten rijkdom

Joden schreven rond het begin van onze jaartelling een enorme hoeveelheid aan religieuze literatuur. Die religieuze literatuur is door de Vlaamse auteur Daniël De Waele (1957) – docent Protestantse Godsdienst en Nieuwe Testament aan het Hoger Instituut voor Protestantse Godsdienstwetenschappen te Brussel – in kaart gebracht in zijn nieuwe boek ‘Vergeten rijkdom; Joodse wereldliteratuur uit de klassieke oudheid’. De Waele trachtte niet alleen inzicht te krijgen in de vele godsdienstige boeken van het Joodse volk, maar ook de grote religieuze diversiteit die in de eeuwen rond het begin van de jaartelling binnen het Jodendom bestond.

Van de belangrijkste diverse Joodse stromingen belicht De Waele telkens één of enkele representatieve werken. Zo laat hij kennismaken met mystieke teksten, wijze spreuken, martelaarsverhalen, apocalyptische visioenen, strenge wetsregels en rabbijnse interpretaties van oude bijbelverhalen. De betekenis van deze Joodse geschriften uit de Oudheid zorgt voor een beter begrip van de bijbel.

‘Vergeten rijkdom’ geeft een overzicht van wat destijds op de religieuze markt beschikbaar was, toont de onwaarschijnlijk rijke schat aan Joods religieuze boeken en de verbluffend diverse wereld van het vroege Jodendom. De Waele ontvouwt deze complexe materie op een vakkundige, duidelijke en toegankelijke manier. Een fascinerende studie over de Joodse geschriften van en rondom de bijbel.

Hardcover
september 2022
352 pagina’s
Uitgeverij Kokboekencentrum
ISBN 9789043538428
€ 26,99

***** Franz Kafka – In het labyrint

De Tsjechische schrijver Franz Kafka (1883-1924) beschouwde nog geen tiende van zijn oeuvre als voltooid. Uit zijn ‘Nachgelassene Schriften und Fragmente’ (1992), waarin alle niet officieel gepubliceerde teksten van Kafka zijn verzameld, is voor de bundel ‘In het labyrint’ een selectie van verhalen en fragmenten gemaakt. De teksten dateren van 1917 tot 1924 en de meest toegankelijke en leesbare zijn in chronologische volgorde opgenomen. Het boek bevat verhalen en fragmenten, die nooit eerder in het Nederlands zijn vertaald.

Kafka is een meester van het literaire fragment. In elke tekst weet hij in enkele regels een wereld op te roepen die zowel herkenbaar als bevreemdend is. ‘Ouderlijk leed’ beschrijft het verdriet van de ouders van een muis die in de val zit. Na het lezen van deze hartverscheurende pagina zal je nooit meer een muisje kunnen doden… De teksten variëren van een schets tot een in detail uitgewerkte scène, tot een wezenlijk en vrijwel afgerond verhaal. Soms breekt de zin aan het einde zelfs ineens af. ‘In het labyrint’ toont andermaal Kafka’s genialiteit. De Nederlandse vertaling is van Ard Posthuma, die ook een kort nawoord schreef.

Hardcover
september 2022
176 pagina’s
Uitgeverij Koppernik
ISBN 9789083237084
€ 22,50

**** Jakub Małecki – Saturnin

Saturnin’ (2020) is de tweede roman die van de Poolse schrijver Jakub Małecki (1982) in het Nederlands verschijnt. Daarin krijgt de ik-persoon Saturnin een telefoontje van zijn moeder, die hem vertelt dat zijn 96-jarige grootvader Tadeusz is verdwenen. Saturnin rijdt vervolgens naar zijn geboortedorp om hem te helpen zoeken. Gaandeweg ontvouwt zich het verhaal van drie generaties tijdens de Tweede Wereldoorlog op het Poolse platteland.

Saturnins grootvader blijkt iemand te zijn die nooit soldaat had willen worden, maar in weerwil daarvan een woeste verzetsstrijder werd en zich na de oorlog in diep stijlzwijgen hulde. ‘Saturnin’ is een tragische kroniek over de pijnlijke lotgevallen van oorlogsslachtoffers. Małecki vertelt het verhaal uit verschillende perspectieven en meerdere tijdlagen wat niet altijd bijdraagt aan de flow en spanning van het boek. De vertaling is van Karol Lesman.

Paperback
november 2022
272 pagina’s
Uitgeverij Querido
ISBN 9789021459806
€ 22,99

***** Alexandre Jubran / Clotilde Bruneau / Didier Poli / Luc Ferry – Iason en het Gulden Vlies; 3. In de macht van Medeia

De collectie ‘De wijsheid van mythes’ is ontstaan op initiatief van de Franse filosoof en voormalig minister van onderwijs Luc Ferry. Hij herschreef de Grieks mythologische verhalen en bleef daarbij trouw aan de originele teksten van onder anderen Homerus en Plutarchus. In juni 2020 verschenen deel 1 en 2 van de reeks ‘Iason en het Gulden Vlies’ en ruim twee jaar later werd eindelijk deel drie uitgebracht. In ‘In de macht van Medeia’ ligt voor Iason het Gulden Vlies binnen handbereik, maar moet hij eerst nog drie beproevingen doorstaan die koning Aietes van Kolchis hem opdraagt. Iason beschikt daarbij over een belangrijke bondgenote: de tovenares Medeia, de dochter van de koning!

Net als in deel 1 en 2 zijn in deel 3 de tekeningen van Alexandre Jubran, het scenario van Clotilde Bruneau, het storyboard van Didier Poli en de inkleuring is van Scarlett Smulkowski, waardoor er een fraaie continuïteit ontstaat. De Nederlandse vertaling is van Dieter Van Tilburgh.

juli 2022
Uitgeverij Daedalus
ISBN 9789463940986
56 pagina’s
€ 9,95 (softcover) /
€ 21,95 (hardcover)

 

***** Rafa Fonteriz / Fernando Nicolás Baldó / Laurent Moënard – De derde zoon van Rome; 5. Marcus-Antonius en Cleopatra

In de stripserie ‘De derde zoon van Rome’ combineert de Franse scenarist Laurent Moënard geschiedenis met fantasie. Deel 1 verscheen in juni 2019 en nu is deel 5  ‘Marcus Antonius en Cleopatra’ uitgebracht. De Spaanse tekenaar Rafa Fonteriz illustreerde de eerste 30 pagina’s, de Argentijnse tekenaar Fernando Nicolás Baldó de laatste 18.

In 32 v.C. beleeft Rome haar laatste burgeroorlog. Octavianus en Marcus Antonius strijden om hun deel van de wereld; Octavianus het westen, Marcus Antonius samen met Cleopatra het oosten. Cleopatra vindt een bondgenoot in de sekte van de Derde Zoon van Rome. Die orde heeft het “Schild van Vulcanus” – beschreven in Vergilius’ ‘Aeneas’ -gestolen en gesmolten om er een nieuw schild van te maken. Daarop ziet Caesarion – de zoon van Cleopatra en Julius Caesar – zijn overwinning, de nederlaag van Augustus en Rome en de opkomst van de orde van de Derde Zoon van Rome. Ingekleurd door Facio en de Nederlandse vertaling is opnieuw van Dieter Van Tilburgh.

oktober 2022
Uitgeverij Daedalus
ISBN 9789463944878
48 pagina’s
€ 9,95 (softcover) /
€ 21,95 (hardcover)

**** Olivier Dauger & Dominique Ziegler – Agatha Christie; 10. Hotel Bertram

De “Koningin van de Misdaad” Agatha Christie (1890-1976) schreef 66 romans en een honderdtal korte verhalen, die in zo’n honderd talen zijn verschenen en waarvan wereldwijd circa twee miljard exemplaren zijn verkocht. Van haar verhalen verschijnen bij uitgeverij Dark Dragon Books sinds 2018 strips van diverse scenaristen en tekenaars. Nu is deel 10 uitgebracht met het verhaal ‘In Hotel Betram’.

‘At Bertram’s Hotel’ werd op 15 november 1965 voor het eerst gepubliceerd. De hoofdrol wordt gespeeld door Miss Marple, die in 1926 haar debuut had gemaakt in Christies kortverhaal ‘The Tuesday Night Club’ voor het tijdschrift ‘The Sketch’. In ‘In Hotel Betram’ gaat Miss Marple op vakantie naar Hotel Bertram in Londen, omdat de politie in haar dorpje St. Mary Mead haar hulp niet schijnt te wensen bij het onderzoek naar een overval. In Hotel Betram lijkt er echter een connectie met een reeks andere overvallen in Engeland…

De stripversie tracht in 64 pagina’s het verhaal uit de roman van 250 bladzijden te extraheren. Dat is geen makkelijke opgave voor scenarist Dominique Ziegler, want dit vereist aanpassingen aan het plot, personages, atmosfeer en finale. De tekeningen van Olivier Dauger zijn fraai, de sfeervolle inkleuring is van Myriam Lavialleen de Nederlandse vertaling door Tonio van Vugt.

november 2022
Uitgeverij Dark Dragon Books
ISBN 9789464601022
64 pagina’s
€ 10,95 (softcover) /
€ 20,95 (hardcover)

**** Paolo Deplano & Nicolas Jarry – Dwergen; 18. Ararun van de Tempel

Dwergen’ is een spin-off van de van oorsprong Franse fantasiereeks ‘Elfen’ van bedenkers en scenaristen Jean-Luc Istin en Nicolas Jarry. Het eerste Nederlandstalige album van de reeks ‘Dwergen’ verscheen in maart 2016. Voor het nieuwste deel 18 ‘Ararun van de Tempel’ werkte Jarry samen met tekenaar Paolo Deplano.

De vertellingen in ‘Dwergen’ lopen regelmatig parallel aan die van Elfen en de hoofdpersonen zien we herhaaldelijk terug in beide reeksen. De op zichzelf staande stripverhalen spelen zich af in Arran, een universum oorspronkelijk gecreëerd door Istin en Jarry. Hier zijn de Dwergen kleine, maar robuuste individuen, die hun kleine gestalte compenseren met hun fysieke kracht en vakmanschap en begiftigd zijn met een sterk gevoel van eer en plicht.

In ‘Ararun van de Tempel’ wordt de stad Ysparh geteisterd door gespuis en corruptie. De gemeenschap blijft echter overeind dankzij de doortastendheid van de wacht, waarvan de dwerg Ararun en de blauwe elf Antalya de kapiteins zijn. Wanneer prins Odryon van Ysparh een paar dagen voor de verkiezingen wordt vermoord, zijn Ararun en Antalya de enigen die de zaak op kunnen lossen voor de stemming plaatsvindt. Een heuse dwergendetective, schitterend in beeld gebracht door Deplano en ingekleurd door Vincent Powell naar een ontwerp van Pierre-Denis Goux. De Nederlandse vertaling is opnieuw van Dieter Van Tilburgh.

december 2022
Uitgeverij Daedalus
ISBN 9789463945127
56 pagina’s
€ 9,95 (softcover) /
€ 21,95 (hardcover)

*** Stéphane Bileau & Olivier Péru – Elfen; 28. In het rijk der blinden

Elfen’ is de oorspronkelijke fantasiereeks van bedenkers en scenaristen Jean-Luc Istin en Nicolas Jarry. In de stripverhalen staan elfen in de “Wereld van Arran” centraal. Het eerste album werd in 2013 in het Franse gepubliceerd en het eerste Nederlandstalige deel verscheen in 2014. Sindsdien worden de verhalen geschreven en getekend door wisselende duo’s.

In deel 28 ‘In het rijk der blinden’ vertelt scenarist Olivier Péru het complexe verhaal van Alyana en haar orklinlijfwacht Schurk. Nadat ze de reuzen heeft verslagen en een vloedgolf heeft veroorzaakt die duizenden slachtoffers heeft gemaakt, is de elf Alyana nog maar een schim van zichzelf. Haar hart klopt niet meer en haar krachten zijn verdwenen. Er zijn nog maar weinig witte elfen die haar willen aanvaarden en sommigen willen zelfs met haar afrekenen. De grillige tekeningen van Stéphane Bileau zijn ingekleurd door Elodie Jacquemoire. Het storyboard is van Kyko Duarte en Dieter Van Tilburgh zorgde opnieuw voor de Nederlandse vertaling.

december 2022
Uitgeverij Daedalus
ISBN 9789463945134
56 pagina’s
€ 10,95 (softcover) /
€ 21,95 (hardcover)

** Rafael Morales – De farao’s van Alexandrië’; 1. De kopiist van Karnak

De Zwitserse tekenaar Rafael Morales startte in 2007 zijn eigen historische reeks ‘Hotep’ waarvan in 2009 het vervolg verscheen. Deze reeks kwam niet uit in Nederlandse vertaling en werd na twee delen stopgezet. Uitgever Glénat gunde Morales nog de voltooiing van het verhaal door in 2021 een integrale uit te brengen met de beide albums van Hotep plus het slotdeel erbij. De reeks is nu in het Nederlands uitgegeven onder de nieuwe titel ‘De farao’s van Alexandrië’.

‘De Farao’s van Alexandrië’ verschijnt als een integrale in hardcover en als drie delen in softcover waarvan deel 1 ‘De kopiist van Karnak’ nu tegelijk met de integrale is uitgekomen. In 287 v.C. regeert koning Ptolemaios I over Egypte onder Griekse heerschappij. Hij houdt de eeuwenoude tradities van het land in stand en ver van de hoofdstad Alexandrië wordt in de stad Thebe nog altijd de cultus van Amon gevierd in het tempelcomplex Karnak. Maar Ptolemaios is oud en Hotep – de nieuwe profeet van Karnak – vreest voor de vrijheid van religie mocht de koning komen te overlijden.

De personages in ‘De kopiist van Karnak’ zijn enigszins inconsequent getekend en het verhaal is af en toe onduidelijk. De inkleuring is van Micheline Pochez en Dieter Van Tilburg zorgde weer voor de Nederlandse vertaling. Het softcoveralbum van deel 2 staat in maart 2023 gepland en deel 3 in juni 2023.

december 2022
Uitgeverij Daedalus
ISBN 9789463945264
48 pagina’s
€ 9,95 (softcover)