27-08-2022

De programmering van de opera ‘The Death of Klinghoffer’ door de NTR op 3 juni 2023 in het Concertgebouw van Amsterdam roept vragen op. Volgens velen is ‘The Death of Klinghoffer’ van de Amerikaanse componist John Adams een antisemitisch en antizionistisch werk, dat terrorisme zou verheerlijken.

De controversiële opera, die in 1991 in Berlijn zijn première beleefde, is gebaseerd op de gebeurtenis in 1985 aan boord van het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro, toen de Joods-Amerikaanse en invalide zakenman Klinghoffer werd vermoord door pro-Palestijnse terroristen. De dochters van de vermoorde Klinghoffer noemden de opera destijds ‘vooringenomen’ en ‘historisch naïef’.

Tussen juli en oktober 2014 waren er in en voor de Metropolitan Opera van New York grote protesten rondom een nieuwe productie van ‘The Death of Klinghoffer’. Voor aanvang van de première van deze productie in de Met waren buiten zo’n 100 demonstranten in rolstoelen verzameld die de bezoekers uitjouwden.

Actievoerders bevonden zich ook onder de toeschouwers in de zaal. Dirigent David Robertson werd bij zijn opkomst begroet met “Shame on you!” en aan het einde van de ontvoeringscène riep een demonstrant “The death of Klinghoffer will never be forgiven!”. Een andere toeschouwer riep na de pauze vanuit de loge “This is shit!”. De uitvoerenden onderbraken de voorstelling diverse malen totdat de demonstranten weer stil waren. De actievoerders kregen telkens bijval uit het publiek.

De Met besloot uiteindelijk de “Live in HD transmission” van ‘The Death of Klinghoffer’ te schrappen, vanwege de ongerustheid dat de uitzending gebruikt zou kunnen worden om antisemitisme aan te wakkeren. Voorts noemde de intendant van de Met Peter Gelb een uitzending van het werk ongepast in deze tijd van opkomend antisemitisme. Tevens werd een paneldiscussie met de regisseur en zangers van de productie geannuleerd.

In 2005 lag ook het Edinburgh Festival al onder vuur door mensenrechtenorganisaties vanwege zijn productie van ‘The Death of Klinghoffer’ en werd er opgeroepen tot een boycot van de productie.