10-03-2022

De Nederlandse bas Robert Holl werd op 10 maart 1947 in Rotterdam geboren.

Robert Holl studeerde aan het Rotterdamse Conservatorium bij Johannes den Hartog en won in 1972 de eerste prijs op het ARD-Wettbewerb in München. Daarna werd hij op 25-jarige leeftijd aan de Bayerische Staatsoper van München geëngageerd door de dirigent Wolfgang Sawallisch voor zijn eerste operacontract. In München zong hij rollen als Commendatore (‘Don Giovanni’), Sprecher (‘Die Zauberflöte’), Padre guardiano (‘La Forza del Destino’) en Biterolf (‘Tannhäuser’).

Na tien jaar daarnaast vooral concertzanger te zijn geweest kwamen er aanbiedingen voor opera-optredens: ‘Zaide’ van Mozart in Wenen (in een enscenering van Werner Hollweg) en ‘Fierrabras’ van Schubert (in een regie van Ruth Berghaus) onder muzikale leiding van Claudio Abbado.

Robert Holl debuteerde op 22 juni 1977 aan de Wiener Staatsoper als Sarastro in ‘Die Zauberflöte’ en zong er tot 2007 in vijftig voorstellingen. In 1991 bood Alexander Pereira hem een contract voor rollen in Zürich aan. Daar zong Holl vervolgens in diverse Mozart-opera’s onder leiding van Nikolaus Harnoncourt en Adam Fischer, maar ook in Wagner-opera’s (Amfortas in ‘Parsifal’), Rossini-opera’s (Assur in ‘Semiramide’ en Basilio in ‘Il Barbiere di Siviglia’ onder leiding van Nello Santi) en een Schubert-opera (‘Des Teufels Lustschloß’ onder leiding van Harnoncourt).

Robert Holl zong in 1996 voor het eerst in Bayreuth met de rol van Hans Sachs in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’. Uiteindelijk vertolkte hij in Bayreuth drie partijen in 45 voorstellingen gedurende zeven jaar tijd onder muzikale leiding van onder anderen Daniel Barenboim en Christian Thielemann. D

Zijn carrière bracht hem verder naar Berlijn voor producties van regisseur Harry Kupfer (‘Der fliegende Holländer’, ‘Tannhäuser’, ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, o.l.v. Daniel Barenboim).

Robert Holl zong nooit bij De Nederlandse Opera. Naast opera had hij veel succes als vertolker van het Duitse en Russische liedrepertoire. Robert Holl is getrouwd met de sopraan Ellen van Lier.

Kijk op YouTube