01-03-2022

De Amerikaanse coloratuursopraan Reri Grist werd op 29 februari 1932 in New York geboren.

Reri Grist studeerde aan de High School of Music & Art en het Queens College van de City University of New York. Haar eerste opera-engagement was als Madame Herz in een concertante uitvoering van ‘Der Schauspieldirektor’ van Mozart. Haar eerste scenische engagement was in 1956 als Cindy Lou/Micaëla in ‘Carmen Jones’ van Oscar Hammerstein. In 1957 zong zij de rol van Consuelo in de wereldpremière van ‘West Side Story’ van Bernstein en introduceerde “Somewhere” aan het publiek. Bernstein engageerde haar ook in de sopraanpartij voor een uitvoering van de Vierde Symfonie van Mahler door de New York Philharmonic tijdens een Young People’s Concert in 1960 in Carnegie Hall.

Haar operadebuut maakte Reri Grist bij de Santa Fe Opera in 1959 als Adele in ‘Die Fledermaus’ gevolgd door de rol van Blondchen in ‘Die Entführung aus dem Serail’. Igor Stravinsky was hierbij aanwezig en nodigde haar uit voor een uitvoering van ‘Le Rossignol’ bij de Washington Opera Society.

Een jaar later maakte Reri Grist haar Europese debuut bij de Oper Köln in 1960 als de Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. Tussen 1960 en 1966 was zij ensemblelid in Zürich waar zij debuteerde als Zerbinetta in ‘Ariadne auf Naxos’ en verder te bewonderen was als Sophie in ‘Der Rosenkavalier’, Adina in ‘L’Elisir d’Amore’ en Gilda in ‘Rigoletto’.

Op 15 juni 1962 maakte zij haar debuut op het Glyndebourne Festival als Despina in ‘Così Fan Tutte’ van Mozart en zong er later dat seizoen nog Zerbinetta. Op 22 november 1962 maakte zij haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden te Londen als de Koningin van Shemakhan in ‘De Gouden Haan’ van Rimski-Korsakov.

Met de rol van Zerbinetta zong zij ook voor het eerst in de Scala van Milaan op 11 januari 1963 en in de Wiener Staatsoper op 29 januari 1963. In de Wiener Staatsoper zou zij gedurende 25 seizoenen optreden. Op 23 juni 1963 zong zij in het Holland Festival de rol van Vespina in ‘L’Infedeltà Delusa’ van Haydn onder leiding van Alberto Erede naast Jeannette van Dijck als Sandrina en Peter van der Bilt als Nanni.

Ook in 1963 zong Reri Grist voor het eerst bij de San Francisco Opera als Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’. Gedurende twintig achtereenvolgende seizoenen was zij daar te horen in rollen als Oscar in ‘Un Ballo in Maschera’, de titelrol in ‘Manon’ van Massenet en Susanna in ‘Le Nozze di Figaro’.

In 1964 maakte zij haar debuut bij de Salzburger Festspiele als Zerbinetta, waar zij gedurende twaalf seizoenen zou optreden in opera’s van Mozart en Richard Strauss onder leiding van dirigenten als Karl Böhm, Zubin Mehta en Herbert von Karajan.

Reri Grist maakte op 25 februari 1966 haar debuut in de Metropolitan Opera van New York als Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’. Andere rollen die zij daar in dertien seizoenen zong waren Gilda, Oscar, Olympia in ‘Les Contes d’Hoffmann’, Sophie en Zerbinetta.

Tussen 1965 en 1987 trad zij ook regelmatig op bij de Bayerische Staatsoper van München, zoals in ‘Die schweigsame Frau’ van Richard Strauss, ‘Falstaff’ van Verdi, ‘Le Nozze di Figaro’ en ‘Il Barbiere di Siviglia’. In 1976 werd zij onderscheiden als Bayerische Kammersängerin.

Gastoptredens brachten haar verder naar de Lyric Opera van Chicago, de Deutsche Oper in Berlijn, het Teatro Colón van Buenos Aires en de Wiener Festwochen.

Reri Grist beëindigde haar operacarrière in Nederland. Op 12 januari 1991 zong zij bij De Nederlandse Opera in het Muziektheater van Amsterdam de sopraanpartij in ‘Neither’ van Morton Feldman. De laatste voorstelling van deze productie – en van Reri Grist – was op 3 februari 1991 in het AT&T Danstheater in Den Haag.

In december 2007 verscheen zij voor het laatst op het Broadway-toneel tijdens het Gypsy of the Year/Equity Fights Aids Gala, waarbij de originele cast van ‘West Side Story’ werd geëerd in het kader van het 50-jairg bestaan van de musical. Tijdens dit optreden zong zij nog eenmaal het lied “Somewhere”. Reri Grist woont in Hamburg met haar echtgenoot Ulf Thomson.

Kijk op YouTube