28-02-2022

De Italiaanse tenor Fernando Bandera werd op 28 februari 1922 in Busseto geboren.

Fernando Bandera doorliep de zangopleiding in Brescia en Piacenza en debuteerde in 1948 in de titelrol van ‘L’Amico Fritz’ van Mascagni. Daarna zong hij met succes lyrische partijen in kleine en middelgrote Italiaanse theaters en in het buitenland. In het seizoen 1950/1951 zong hij bij de New York City Opera de rol van Alfredo in ‘La Traviata’, Rodolfo in ‘La Bohème’, Pinkerton in ‘Madama Butterfly’ en de titelrol van ‘Faust’ van Gounod. Tussen 1950 en 1952 zong hij in de opera van Caïro. Bij de Scottish Opera zong hij in 1954 Nemorino in ‘L’Elisir d‘Amore’ en in 1955 Pinkerton.

Fernando Bandera trad op 7 april 1959 in de Stadsschouwburg van Amsterdam op als Alfredo in ‘La Traviata’. Tijdens deze galavoorstelling – als steun voor het Ina-Kisch-Houthakker kinderhuis in Naharia in Israël – zong Paolo Gorin de rol van Germont, werd Flora vertolkt door de Israëlische mezzosopraan Frances de Bossy en was Erna Spoorenberg te bewonderen in de titelrol.

Zijn glansrol van Almaviva in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini vertolkte Fernando Bandera in 1962 bij de L’Opéra de Monte-Carlo, in 1966 in Bordeaux en verder nog in het Teatro São Carlos van Lissabon en in Zwitserland.

Andere rollen van zijn repertoire waren Ernesto in ‘Don Pasquale’, Grieux in ‘Manon’ van Massenet en de titelrol in ‘Werther’ (Treviso, 1965). Fernando Bandera nam in 1968 afscheid van het operatoneel en werkte daarna als zangdocent in Milaan.

Kijk op YouTube