24-02-2022

De Nederlandse mezzosopraan Annett Andriesen viert op 24 februari 2022 haar verjaardag.

Annett Andriesen werd geboren in Den Haag en studeerde zang bij Jos Burcksen, Ré Koster en Meinard Kraak. Zij maakte in 1975 haar operadebuut als Orfeo in ‘Orfeo ed Euridice’ van Gluck bij Opera Forum en maakte deel uit van de Opera Studio van De Nederlandse Operastichting, waar zij in 1977 Flora in ‘The Medium’ van Menotti zong.

In datzelfde jaar debuteerde zij bij De Nederlandse Operastichting als de Derde Maagd in ‘Elektra’ van Richard Strauss. Bij het gezelschap zong zij in het seizoen 1977/1978 de rol van de Heks in ‘Hänsel und Gretel’ van Humperdinck en was zij in het seizoen 1978/1979 te horen als Suzuki in ‘Madama Butterfly’ van Puccini, Florence Pike in ‘Albert Herring’ van Britten en de Derde Dame in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. In de rol van Mary in ‘Der fliegende Holländer’ van Wagner opende zij bij De Nederlandse Operastichting het seizoen 1979/1980.

Andere rollen die zij bij De Nederlandse Operastichting zong waren de Mother in ‘The Consul’ van Menotti, Starenka Buryjovká in ‘Jenůfa’ van Janáček, de Boswachtersvrouw in ‘Het sluwe Vosje’ van Janáček, Mother Goose in ‘The Rake’s Progress’ van Stravinsky, de Gouvernante in ‘Pique Dame’ van Tsjaikovski, Mamma Lucia in ‘Cavalleria Rusticana’ van Mascagni en Marcellina in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Bij de nieuwe De Nederlandse Opera (DNO) was zij te horen als Larina in ‘Jevgeni Onegin’ van Tsjaikovski (1986), Annina in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss (1987) en opende zij het seizoen 1989/1990 met de rol van de Voedster in ‘Boris Godoenov’ van Moesorgski. Bij Opera Forum zong zij rollen als Fenena in ‘Nabucco’ van Verdi en Agnes in ‘Die verkaufte Braut’ van Smetana.

Annett Andriesen heeft meegewerkt aan vele operapremières van Nederlandse componisten, waaronder als de Abdis in ‘Axel’ van Van Vlijmen en De Leeuw (1977), Helga in ‘Naima’ van Loevendie (1985), Faust’s Moeder in ‘Dr. Faustus’ van Boehmer (1985), Etta in ‘Salto Mortale’ van Stoppelenburg (1987), Emma in ‘Roger, Roger!’ van Van Manen (1994), de titelrol in ‘Rixt’ van Alkema (1995) en Victoria Vorst in ‘Raaff’ van Raaff (2004).

In november 2010 trad Annett Andriesen op in het Gran Teatre del Liceu van Barcelona als de Moeder in ‘Lulu’ van Alban Berg en begin 2011 bij DNO als de Waardin in ‘Het Sluwe Vosje’ van Janáček. In 2010 zong zij tijdens het Holland Festival in de wereldpremière van ‘A Dog’s Heart’ van Raskatov. Die opera bracht haar in 2013 naar de Scala van Milaan en in 2014 naar Lyon.

Daarnaast is Annett Andriesen sinds 2008 directeur van het Internationaal Vocalisten Concours te ‘s-Hertogenbosch, docente aan het Conservatorium van Amsterdam en adviseur van de Raad voor Cultuur voor het operabestel in Nederland.