10-02-2022

De Amerikaanse sopraan Leontyne Price werd op 10 februari 1927 geboren in Laurel, Mississippi.

Leontyne Price zong in het koor van Laurel en gaf op jonge leeftijd al optredens in de stad. Zij werd toegelaten tot de Juilliard School in New York met financiële ondersteuning van Paul Robeson.

In zomer van 1951 zong zij met de titelrol in ‘Ariadne auf Naxos’ haar eerste hoofdrol. Dit was tijdens een operaprogramma van het Berkshire Music Center, waar zij studeerde. Virgil Thomson vroeg haar in 1952 voor de herneming van zijn “all-black” opera ‘Four Saints in Three Acts’.

De Metropolitan Opera van New York nodigde haar uit om “Summertime” te zingen tijdens de “Met Jamboree” fondswerving op 6 april 1953 in het Ritz Theater op Broadway. Price was derhalve de eerste Afrikaans-Amerikaanse die met de Met zong, ook al was dat niet in de Met. Dat was op 7 januari 1955 de alt Marian Anderson, die Ulrica zong in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi.

In november 1954 maakte Price haar recitaldebuut in de Town Hall van New York met een programma, dat de New York première bevatte van de cyclus ‘Hermit Songs’ van Samuel Barber met de componist zelf aan de piano.

Haar eerste optreden op een groot podium was op 20 september 1957 in San Francisco met de rol van Madame Lidoine in de Amerikaanse première van ‘Dialogues de Carmélites’ van Poulenc.

Op 24 mei 1958 maakte zij haar Europese debuut in de Wiener Staatsoper in de titelrol van ‘Aida’ onder leiding van Herbert von Karajan. Met deze rol debuteerde zij vervolgens in dat jaar in de Royal Opera House Covent Garden van Londen – als invalster voor Anita Cerquetti – en in de Arena di Verona.

Price zong op 21 mei 1960 voor het eerst in het Teatro alla Scala van Milaan als Aida en was daarmee de eerste Afrikaans-Amerikaanse zangeres die een titelrol zong in de Scala. In 1958 had Mattiwilda Dobbs in de Scala de rol van Elvira gezongen in ‘L’Italiana in Algeri’ van Rossini.

Op 27 januari 1961 maakte Leontyne Price met Franco Corelli een dubbeldebuut in de Metropolitan Opera van New York in ‘Il Trovatore’ van Verdi. Het slotapplaus duurde ruim een half uur, één van de langste in de geschiedenis van de Met. Price zou bij het gezelschap 201 optredens geven in 16 rollen.

Eén van de hoogtepunten in de carrière van Leontyne Price was de rol van Cleopatra in de wereldpremière van ‘Antony and Cleopatra’ van Samuel Barber onder leiding van Thomas Schippers in het kader van de opening van het nieuwe operagebouw van de Met in Lincoln Center.

Nadat ze zich in 1985 uit de actieve uitvoeringspraktijk had teruggetrokken, gaf ze nog tot 1997 recitals. Onder de vele blijken van erkenning zijn de Presidential Medal of Freedom (1965), de Kennedy Center Honors (1980), de National Medal of Arts (1985), niet minder dan dertien Grammy Awards, waaronder een speciale Lifetime Achievement Award in 1989, meer dan welke klassieke vocalist dan ook.

Kijk op YouTube