03-10-2021

De Amerikaanse componist Steve Reich werd op 3 oktober 1936 als Stephen Michael Reich in New York geboren.

Steve Reich haalde zijn Bachelor of Arts aan Cornell University in 1957, bezocht de Juilliard School te New York, waar hij daarna tussen 1958 en 1961 werkte onder leiding van William Bergsma en Vincent Persichetti. Van 1961 tot 1963 werkte hij aan het Mills College in de Californische plaats Oakland, waar hij leerling was van Luciano Berio en Darius Milhaud.

In die tijd schreef Reich filmmuziek, gebruikte hij herhalingen van bandopnames van zinnen en werd hij beïnvloed door het minimalisme. Later liet hij zich inspireren door Afrikaanse muziek en uiteindelijk reisde hij naar Ghana om meer over de muziek en trommels te leren. Hij bestudeerde ook de Balinese gamelan in Seattle. Rond deze tijd vormde hij ook zijn ensemble, Steve Reich and Musicians.

Daarna ging Reich verder met de phase shifting-techniek die hij had ontwikkeld. Ook onderzocht hij andere muzikale processen zoals augmentatie: tijdelijke verlenging van frasen en melodische fragmenten. Ook paste hij het idee toe van het vertragen van een opgenomen geluid tot vele malen de oorspronkelijke tijd zonder de toonhoogte of het timbre aan te passen.

Vanaf de jaren tachtig liet Reich zich inspireren door joodse, christelijke en islamitische thema’s en muziek, bijvoorbeeld ‘Tehillim‘ (1981) en zijn eerste opera ‘The Cave’ (1993). Aan ‘The Cave’ werkte Reich samen met zijn vrouw, de videokunstenares Beryl Korot. In deze opera worden de wortels van het judaïsme, het christendom en de islam onderzocht. Het echtpaar werkte weer samen aan de opera ‘Three Tales‘ (2002), die gaat over de ramp met de Hindenburg, het testen van kernwapens op het atol Bikini en actuelere zaken zoals het gekloonde schaap Dolly.

Verder publiceerde Reich het boek ‘Writings About Music’ (1974), met essays over zijn filosofie, esthetiek en muzikale projecten tussen 1963 en 1974. Een geactualiseerde verzameling ‘Writings On Music’ (1965-2000) werd in 2002 gepubliceerd.

Kijk op YouTube