06-07-2021

De Nederlandse sopraan en artistiek leider Jeanne Companjen is op 29 juni 2021 in Haarlem overleden.

Jeanne Companjen werd op 8 juli 1933 als Adriana Gerarda Companjen in de Indonesische stad Semarang op Java geboren.

Zij studeerde eind jaren vijftig zang aan Conservatorium van Amsterdam bij Annie Hermes. In december 1959 werkte zij naast Aafje Heynis, Simon van der Geest en Guus Hoekman al mee aan een uitvoering van ‘Messiah’ van Händel in Groningen (Nieuwsblad van het Noorden; 17-12-1959).

Haar zangcarrière richtte zich op het lied- en oratoriumrepertoire. Tot in de jaren zeventig trad zij op met haar vaste pianist Rudolf Jansen.

Na een langer verblijf in het buitenland vestigde zij zich in 1981 weer in Nederland en werd zangdocente aan het Zwols Conservatorium.

Samen met regisseur Jan Bouws richtte zij in 1998 Opera Trionfo op. Dit gezelschap bracht kleinschalig muziektheater als reisproductie en stelde jonge vocalisten in de gelegenheid podiumervaring op te doen op professioneel niveau. Met een voorkeur voor origineel en vaak niet eerder in Nederland uitgevoerd repertoire, voegde Opera Trionfo een belangrijke dimensie toe aan het gangbare opera-aanbod in Nederland. Jan Bouws was bij Opera Trionfo regisseur en artistiek adviseur. De eerste productie die hij voor het gezelschap ensceneerde was ‘Il Trionfo dell’Onore’ van Alessandro Scarlatti. In mei 1998 bracht Opera Trionfo de tweeluik ‘The Telephone’ van Menotti en ‘Not in Front of the Waiter’, tevens in een regie van Jan Bouws. In 2013 nam Jeanne Companjen afscheid van Opera Trionfo.

Jeanne Companjen trouwde op 21 maart 1959 met Jacobus Cornelis van Praag, later attaché Culturele Zaken aan onze Ambassade in Parijs en directeur van het Instituut Néerlandais. Zij kregen drie kinderen.