26-05-2021

De Duitse sopraan Inge Borkh werd op 26 mei 1921 in Mannheim als Ingeborg Simon geboren.

Inge Borkh studeerde zang in Milaan en gaf haar debuut in 1940 aan de opera van Luzern als Czipra in ‘Der Zigeunerbaron’ van Johann Strauss. Zij zong tot 1951 in Zwitserland onder andere als Magda in de Duitstalig première van ‘The Consul’ van Menotti in Basel. Dit betekende haar internationale doorbraak, waarna engagements volgden in Wenen, München, Berlijn, Londen, New York en San Francisco.

In 1952 zong zij bij de Bayreuther Festspiele de rollen van Freia en Sieglinde in ‘Der Ring des Nibelungen’. In 1957 vertolkte zij bij de Salzburger Festspiele de titelrol in ‘Elektra’ van Richard Strauss. In 1973 nam zij afscheid van het operatoneel na zeven voorstellingen van ‘Elektra’ in Italië.

Overige rollen van haar repertoire waren Aida en Lady Macbeth van Giuseppe Verdi, Tosca en Turandot van Giacomo Puccini, Leonore in ‘Fidelio’ van Ludwig van Beethoven, Medea in de gelijknamige opera van Luigi Cherubini, Elsa, Sieglinde en Senta in de opera’s van Richard Wagner en Elektra, Salome, Ägyptische Helena, Kaiserin en Färbersfrau van Richard Strauss. In het moderne repertoire zong zij Antigone in de opera van Carl Orff.

Radio-uitzendingen, live-opnamen en grammofoonplaten hebben de stem van Inge Borkh vastgelegd als Antigone, Turandot, Klytämnestra in ‘Iphigenie in Aulis’ van Christoph Willibald Gluck, Elektra en Salome.

Biografieën over Inge Borkh zijn ‘Primadonna; Lob der Stimme’ (1962), ‘Kulissengespräche’ (1993), ‘Ich komm vom Theater nicht los; Erinnerungen und Einsichten’ (1997) en ‘Nicht nur Salome und Elektra; Inge Borkh im Gespräch mit Thomas Voigt’ (2006).

© Decca