23-05-2021

De Duitse coloratuursopraan Ingeborg Hallstein werd op 23 mei 1936 in München geboren.

Ingeborg Hallstein studeerde zang bij haar moeder Elisabeth Hallstein en debuteerde in 1957 in Passau als Musetta in ‘La Bohème’ van Puccini. Na engagementen in Basel en het Staatstheater am Gärtnerplatz in München debuteerde zij in 1960 bij de Salzburger Festspiele als Rosina in ‘La Finta Semplice’ van Mozart. In datzelfde jaar kwam zij naar de Bayerische Staatsoper in München en was er tussen 1961 en 1973 ensemblelid.

Gastoptredens brachten haar de Deutsche Oper van Berlijn, de Hamburger Staatoper, het Teatro La Fenice in Venetië, het Teatro Colón in Buenos Aires en het Royal Opera House in Londen. Voor de heropening van het Theater an der Wien zong zij de rol van de Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’ onder leiding van Herbert von Karajan. In 1979 werd zij docente aan het conservatorium van Würzburg, waar zij tot 2006 bleef lesgeven.

Overige rollen van haar repertoire waren onder andere Zerbinetta in ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss, Violetta in ‘La Traviata’ van Verdi en de titelrol in ‘Zaide’ van Mozart. Een exclusief platencontract voor het label Deutsche Grammophon resulteerde in talrijke opnamen van opera’s, operettes en liederen. In de jaren zestig en zeventig werkte zij mee aan vele operettefilms, zoals ‘Die Zirkusprinzessin’ en ‘Wiener Blut’.

Ingeborg Hallstein is Bayerische Kammersängerin.

Lees in BR Klassik

© picture-alliance/dpa