REPORTAGE: Nederlandse coloratuursopraan Marianne Blok wordt 80 jaar

04-05-2021

De Nederlandse coloratuursopraan Marianne Blok werd op 4 mei 1941 geboren in Panama.

Marianne Blok werd als Marianne Lyong Chung Blok geboren in Panama-Stad, van een Nederlandse vader en een Panamees-Chinese moeder. Zij nam daar op haar 15-jarige leeftijd zangles bij de Nederlandse docente Martha Spoel, dochter van de bekende zangpedagoog Arnold Spoel.

In 1962 kwam Marianne Blok naar Nederland. In Amsterdam ging zij naar het Conservatorium en had daar les van Jan Keizer. Zij behaalde in 1967 zowel het onderwijsdiploma als het diploma solozang en vervolgens volgde zij de operaopleiding aan hetzelfde instituut, eerst onder leiding van Hans Lichtenstein en daarna onder leiding van Jacqueline Jacobi en Joan Kalff (Amigoe di Curacao; 17-8-1974).

In september 1968 deed Marianne Blok mee aan het ‘Gaudeamus‘-concours voor cum laude geslaagde conservatoriumstudenten, maar bereikte zij niet de finale. In 1972 won zij de Prix d’Excellence (Het Parool; 28-2-1972).

Marianne Blok maakte in 1971 maakte zij haar professionele operadebuut als de Koningin van de Nacht in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart bij Opera Forum (Tubantia; 5-10-1971).

Begin jaren zeventig werd zij gevraagd waar te nemen voor de zieke Jan Keizer en gaf vervolgens zeven jaar les aan het Conservatorium van Amsterdam.

Bij de VARA-matinee zong zij ondertussen op 26 oktober 1974 de rol van Philine in ‘Mignon’ van Thomas in het Concertgebouw te Amsterdam. Op 26 september 1981 zong zij bij de VARA-Matinee nog Le Feu/Le Rossignol/La Princesse in ‘L’Enfant et les Sortilèges’ van Ravel.

Een hoogtepunt in haar carrière was in 1980 de rol van de Knekelgeest in de wereldpremière van ‘Aap verslaat de Knekelgeest’ van Schat bij De Nederlandse Operastichting (DNO). Verder zong zij bij DNO de rol van Cecelia in de reprise van ‘Houdini’ van Peter Schat op 2 februari 1981 en de Koningin van de Nacht in het seizoen 1981/1982.

Begin jaren tachtig kreeg zij een vaste aanstelling als docente zang aan het Conservatorium van Utrecht, waar zij bijna twintig jaar lesgaf aan onder anderen de Nederlandse tenor Frank van Aken. De passie voor het doorgeven van haar kunde en ervaring heeft zij nog steeds en leerlingen uit binnen- en buitenland weten haar nog altijd te vinden voor privélessen.

Lees Interview

Kijk op YouTube

Reportage