De Nederlandse bariton Henk Poort werd op 20 januari 1956 in Amsterdam geboren. Hij ging pas op zijn 27e naar het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam en studeerde er zang bij Charles van Tassel.

 

1986

Henk Poort werkte tijdens zijn opleiding al aan diverse opera- en operetteproducties mee. Zo trad hij in juni 1986 bij De Nederlandse Operastichting op in het extrakoor van ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ van Richard Wagner. Later dat jaar vertolkte hij vanaf 6 september 1986 bij de Stichting Hoofdstad Operette Ollendorf in ‘Der Bettelstudent’ van Karl Millöcker en zong hij vanaf 31 oktober 1986 bij de Stichting Rotterdamse Opera al de titelrol in ‘Nabucco’ van Giuseppe Verdi.

1987

Terug bij de Stichting Hoofdstad Operette trad hij vanaf 5 september 1987 op in de rol van Vorst Ypsheim-Gindelbach in ‘Wiener Blut’ van Adolf Müller jr. Op 30 oktober 1987 ging ‘Macbeth’ van Verdi in een enscenering van regisseur Jan Bouws in première bij de Stichting Rotterdamse Opera in het Theater Zuidplein te Rotterdam. Henk Poort zong daar de titelrol, Liesbeth Damen was Lady Macbeth en Annemarie Dur vertolkte de Dama (Het Vrije Volk; 27-10-1987).
Pas daarna studeerde Henk Poort in december 1987 vervroegd af aan het conservatorium (Het Parool; 15-2-1988).

1988

Henk Poort zong vervolgens de titelrollen in ‘Macbeth’ van Verdi en ‘Guillaume Tell’ van Gioachino Rossini in Ulm en de rol van Escamillo in ‘Carmen’ van Bizet in Krefeld. Intussen won hij op 13 februari 1988 de eerste prijs op het eerste Cristina Deutekom Concours. Op zijn agenda stonden daarna de titelrollen in ‘Rigoletto’ van Verdi en ‘Jevgeni Onjegin’ van Tsjaikovski in Krefeld en vervolgens een contract bij het Hessische Staatstheater te Wiesbaden.

1989

Poort maakte op 27 oktober 1989 zijn debuut bij Opera Forum als Luna in ‘Il Trovatore’ van Verdi. Daarna zong hij bij het Limburgs Symphonie Orkest op 9 maart 1990 nog Sharpless in ‘Madama Butterfly’ van Giacomo Puccini.

1990

Henk Poort keerde in februari 1991 terug naar Nederland om gedurende twee seizoenen de rol van Jean Valjean in de musical ‘Les Miserables’ te spelen. Op 3 april 1993 was hij terug bij Opera Forum als Sharpless in ‘Madama Butterfly.

1995

Henk Poort zong bij de Nationale Reisopera – de opvolger van Opera Forum – op 18 februari 1995 de titelrol in ‘Macbeth’ en op 11 december 1996 de partij van Renato in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi. Vanaf dat moment begon zijn carrière als musicalster zich meer te ontwikkelen.

2005

Henk Poort was tien jaren later vanaf 2005 weer even terug bij zijn oude liefde opera. Zo zong hij vanaf 21 mei 2005 de rol van Germont in ‘La Traviata’ van Verdi bij Alden Biesen Zomeropera, vanaf 21 september 2005 Scarpia in ‘Tosca’ van Puccini bij Stichting Internationale Opera Producties, vanaf 7 april 2006 de titelrol in ‘Nabucco’ bij Viable Entertainment in de RAI te Amsterdam, vanaf 26 september 2007 Sharpless in ‘Madama Butterfly’ naast Annemarie Kremer bij Stichting Internationale Opera Producties en vanaf 26 april 2008 opnieuw Scarpia bij Alden Biesen Zomeropera.