27-08-2020

De Nederlandse mezzosopraan Cora Canne Meijer is op 25 augustus 2020 in het Rosa Spier Huis te Laren overleden. Zij werd 91 jaar.

Cora Canne Meijer werd op 11 augustus 1929 geboren in Amsterdam en trad daar toe aan het conservatorium voor de opleiding zang. Zij debuteerde in 1950 bij de Nederlandsche Opera als Annina in ‘La Traviata’. Zij zong er gedurende de eerste jaren een aantal kleinere rollen, maar later ook rollen als Orlovski in ‘Die Fledermaus’, Cherubino in ‘Le Nozze di Figaro’, Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’ en de titelrol in ‘Mignon’ van Ambroise Thomas. Cora Canne Meijer trad op in het Glyndebourne Festival van 1957 als Cherubino in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart. Zij was van 1960 tot 1962 lid van het opera ensemble van Zürich en zong in Genève in de premières van ‘Monsieur de Pourceaugnac’ van Frank Martin in 1963 en ‘La Mère Coupable’ van Milhaud in 1966. Cora Canne Meijer maakte pas in 1971 haar grote doorbraak in Nederland in de titelrol van ‘Carmen’ bij De Nederlandse Operastichting, waarna zij te horen was in vele grote rollen als Charlotte in ‘Werther’ van Massenet, Azucena in ‘Il Trovatore’ van Verdi en de Komponist in ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss. Haar laatste optreden bij de Nederlandse Operastichting was in november 1986, als Bianca in ‘The Rape of Lucretia’ van Britten.
In 1996 stond ze nog op het podium in ‘Andrea Chénier’ tijdens een uitvoering in De Matinee op de Vrije Zaterdag.
Cora Canne Meijer werkte eveneens decennialang als hoofdvakdocente zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. De crematie is in besloten kring.

Kijk op YouTube