21-02-2020

De Nederlandse bariton John Bröcheler viert op 21 februari 2020 zijn 75e verjaardag.

 

John Bröcheler werd op 21 februari 1945 in Vaals geboren. Hij studeerde aan het Conservatorium Maastricht bij Leo Ketelaars en later in Parijs bij Pierre Bernac. Al tijdens zijn conservatoriumtijd maakte hij zijn operadebuut in 1968 bij de Zuid-Nederlandse Opera in ‘Rigoletto’ van Verdi.

In 1970 zong hij voor het eerst bij De Nederlandse Operastichting in de rol van Leonetto in ‘Boccaccio’ van Von Suppé alternerend met Marco Bakker.

In 1977 was hij bij De Nederlandse Operastichting te horen in de rol van Talbot in ‘Maria Stuarda’ van Donizetti naast Joan Sutherland in de titelrol. In dat jaar maakte hij ook zijn Amerikaanse debuut in San Diego in ‘Falstaff’ van Verdi. In Amerika had Bröcheler veel succes bij onder andere de New York City Opera in ‘La Loca’ van Menotti naast Beverly Sills, ‘Nabucco’ van Verdi met Grace Bumbry als Abigaile en in Los Angeles en Toronto in ‘Hamlet’ van Thomas met Joan Sutherland als Ophelia.

Bröcheler maakte op 28 mei 1986 zijn debuut in het Teatro alla Scala van Milaan met zijn glansrol van Golaud in ‘Pelléas et Mélisande’. In januari 1987 vertolkte hij in de Scala nog Johanaan in ‘Salome’.

Bröcheler zong in het seizoen 1986/87 in twee opera’s van Richard Strauss in de Opéra de Paris. Zijn Parijse debuut op 4 november 1986 als Johanaan en in 1987 zong hij de rol van Orest in ‘Elektra’.

Bröcheler debuteerde op 11 juni 1988 in de Wiener Staatsoper als Golaud en zong er in februari 1991 twee maal de rol van Mandryka in ‘Arabella’.

Bröcheler maakte een opname van ‘Dichterliebe’ van Schumann begeleid door Tan Crone, die met de Preis der Deutschen Schallplatten Kritik werd bekroond. In 2005 werd Bröcheler benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Kijk op YouTube