20-05-2019

Op 20 mei 2019 is de Israëlische mezzosopraan Mira Zakai overleden.

Mira Zakai werd op 21 september 1942 in Jerusalem geboren en studeerde in Tel Aviv bij Jennie Tourel en Miriam Gross-Levin. Zij maakte in 1976 haar concertdebuut in Wenen met de ‘Rückert-Lieder’ van Gustav Mahler. Daarna maakte zij een grote internationale concertcarrière en gold zij als de belangrijkste Israëlische zangeres van haar generatie. Men kon haar met alle grote orkesten horen in New York, Parijs, Berlijn, Londen, Toronto, Orange, Saarbrücken, Hamburg, Frankfurt, Bonn, Wiesbaden en Verona. Zo zong zij in 1977 met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Claudio Abbado de altsolo in de Tweede Symfonie van Mahler.

Op het operatoneel verving zij in 1979 bij de Scottish Opera Glasgow de mezzo Janet Baker in de rol van Orfeo van Gluck. Deze partij zong zij in 1984 concertante in Tel Aviv. In 1987 gasteerde zij bij de opera van Lyon als Anna in ‘Les Troyens’ van Berlioz. Bij de Israëlische Nationale Opera in Tel Aviv zong zij onder andere in 1990 Flora in ‘The Medium’ van Menotti en de Hexe in ‘Hänsel und Gretel’ en in 1993 Mamma Lucia in ‘Cavalleria Rusticana’.

Mira Zakai zong in 1983 aria’s van Bach tijdens een concert voor paus Johannes Paulus II in de Italiaanse stad Castel Gandolfo.

De stem van Mira Zakai is vastgelegd op plaat door onder andere Decca (Tweede Symfonie van Mahler en ‘Moses und Aron’ van Schönberg) en Jerusalem Records (religieuze muziek van Bruckner).

Kijk op YouTube