15-01-2018

Op 13 januari 2018 is de Filipijns-Amerikaanse tenor Otoniel Gonzaga overleden.

Otoniel Gonzaga werd op 31 juli 1942 geboren in de Filipijnse stad Iloilo en kwam in 1963 naar de Verenigde Staten. Hij studeerde vanaf 1968 aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia bij onder anderen Margaret Harshaw. In 1970 won hij de eerste prijs op het Marian Anderson International Singing Competition en in 1972 was hij de derde prijswinnaar op het ARD Gesangswettbewerb in München. Dit betekende zijn Europese doorbraak en hij begon zijn Europese carrière in Trier.

Gastoptredens brachten hem onder andere naar de Staatsoper Stuttgart (1979-1981) en het Theater am Gärtnerplatz van München (1980-1984). Aan de Volksoper van Wenen maakte hij in 1984 zijn debuut als Rosillon in ‘Die lustige Witwe’. Hij zou vanaf dat moment gedurende dertig jaren als ensemblelid aan de Volksoper verbonden zijn. Hij zong er 17 maal de titelrol in ‘Les Contes d’Hoffmann’ en 80 keer Sou Chong in ‘Das Land des Lächelns’.

Gonzaga vertolkte meer dan 70 rollen, waaronder Cavaradossi in ‘Tosca’, Calaf in ‘Turandot’, Manrico in ‘Il Trovatore’, Don José in ‘Carmen’, Florestan in ‘Fidelio’, Radames in ‘Aida’, de titelrol in ‘Otello’ van Verdi en ‘Der Zigeunerbaron’.

Hij werkte met dirigenten als Eugene Ormandy, Giuseppe Patane, Alberto Erede, Michael Gielen, Pablo Casals en Herbert von Karajan.

In de rol van Altoum in ‘Turandot’ van Puccini was Gonzaga op 4 november 2014 voor het laatst op het toneel van de Volksoper van Wenen te bewonderen.

Lees in Salzburger Nachrichten

Kijk op YouTube