12-01-2018

De Italiaanse sopraan Margherita Rinaldi werd op 12 januari 1933 in Turijn geboren.

Nadat Margherita Rinaldi het zangconcours van Spoleto won, maakte zij daar haar operadebuut in 1958 in de titelrol van ‘Lucia di Lammermoor’ van Donizetti. Al op 18 januari 1959 debuteerde zij in het Teatro alla Scala van Milaan als Sinaide in ‘Mosè’ van Rossini. In de Scala zou zij tot en met 1978 blijven zingen in rollen als Gilda in ‘Rigoletto’, Adina in ‘L’Elisir d‘Amore’, Nannetta in ‘Falstaff’, de titelrol in ‘Lucia di Lammermoor’, Ilia in ‘Idomeneo’ en de titelrol in ‘Linda di Chamounix’ en sopraanpartijen in ‘Stabat Mater’ van Pergolesi, het ‘Magnificat’ van Petrassi, het ‘Requiem’ van Mozart, de Negende Symfonie van Beethoven en het ‘Petite Messe Solennelle’ van Rossini.

In Italië trad zij verder op in het Teatro dell’Opera van Rome, het Teatro Fenice van Venetië, het Teatro Comunale van Modena, het Teatro Comunale van Genua, het Teatro Comunale van Bologna, het Teatro Massimo van Palermo, het Teatro Regio van Turijn, het Teatro Comunale en het Maggio Musicale van Florence en de Arena van Verona.

Zij maakte haar Amerikaanse debuut in 1966 in Dallas als Gilda en zong in 1968 bij de San Francisco Opera als Lucia.

In Nederland trad zij een aantal keren op. Zo was zij in het Holland Festival in 1966 te horen als Giulietta in ‘I Capuleti e i Montecchi’ van Bellini naast Luciano Pavarotti en Giacomo Aragall onder leiding van Claudio Abbado, in het Holland Festival in 1969 als Fiordiligi in ‘Così fan tutte’ en zong zij in het seizoen 1968/1969 de titelrol in ‘La Traviata’ in een co-productie met de Munt Brussel.

In november 1978 zong zij de rol van Ines in ‘L’Africaine’ van Meyerbeer in het Royal OperaHouse Covent Garden van Londen naast Plácido Domingo en Grace Bumbry. Verder bracht haar buitenlandse carrière haar naar onder andere Boedapest, de Bregenzer Festspiele, Dublin, het Teatro Colón van Buenos Aires en het Glyndebourne Festival.

Verdere rollen van haar repertoire waren Sophie in ‘Der Rosenkavalier’, Amina in ‘La Sonnambula’, Alice Ford in ‘Falstaff’, Musetta in ‘La Bohème’, Leila in ‘Les Pêcheurs de Perles’, Adèle in ‘Le Comte Ory’ van Rossini, de titelrol in ‘L‘Incoronazione di Poppea’, Donna Elvira in ‘Don Giovanni’, Fiorilla in ‘Il Turco in Italia’, Norina in ‘Don Pasquale’, Carolina in ‘Il Matrimonio Segreto’ van Cimarosa, Adalgisa in ‘Norma’, Helena in ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Britten, Berthe in ‘Le Prophète’ van Meyerbeer, Elvira in ‘I Puritani’, Marie in ‘La Fille du Régiment’ en Oscar in ‘Un Ballo in Maschera’.

Margherita Rinaldi nam in 1981 afscheid van het operatoneel en woont tegenwoordig buiten Florence, waar zij privéles geeft aan jonge zangers.

Haar stem is vastgelegd op opnamen door MMS (‘Lucia di Lammermoor’), Bellaphon (Gilda in ‘Rigoletto’), MRF (‘Le Prophète’), RCA (‘La Scala di Seta’ van Rossini), EJS (‘L’Africaine’ en ‘Linda di Chamounix’), Fonit-Cetra (‘La Buona Figliuola’ van Piccinni), Philips (‘Idomeneo’), HRE (‘Un Giorno di Regno’), Frequenz (‘Rigoletto’ met Luciano Pavarotti, 1967) en Melodram (‘I Capuleti e i Montecchi’).

Kijk op YouTube