10-01-2018

De Dutch National Opera Academy geeft in januari 2018 vier uitvoeringen van de opera ‘The Rape of Lucretia’ van de Britse componist Benjamin Britten.

‘The Rape of Lucretia’ is een Engelse tragedie in twee bedrijven gebaseerd op het toneelstuk ‘Le Viol de Lucrèce’ van André Obey en het libretto is van Ronald Duncan. Het verhaal is gesitueerd in Rome zo’n 500 jaar voor Christus. Een langdurige oorlog creëerde chaos en teloorgang van moraal en de heersende Etruskische prins Tarquinius Superbus was succesvol door omkoping, manipulatie, verkrachting en moord.

‘The Rape of Lucretia’ is geschreven voor slechts acht zangers, inclusief het Male en Female Chorus en het muzikaal ensemble bestaat uit 14 personen. Het kleine aantal musici heeft een intiem effect op de algehele atmosfeer van het werk.

‘The Rape of Lucretia’ was de derde opera van Benjamin Britten (1913-1976). De kameropera ging in première tijdens het eerste naoorlogse seizoen van Glyndebourne op 12 juli 1946 met Kathleen Ferrier – haar operadebuut en één van de slechts twee operarollen die zij zong – en Nancy Evans alternerend in de titelrol.

In oktober 1946 verzorgde hetzelfde gezelschap een aantal uitvoeringen in Amsterdam, waarvan een geluidsopname bewaard is gebleven (Gala GL 100560). Over de datum en dirigent van deze geluidsopname bestaat overigens onduidelijkheid. Is het de première op 2 oktober gedirigeerd door Britten zelf, de matinee van 5 oktober gedirigeerd door Hans Oppenheim of de avondvoorstelling van 5 oktober onder leiding van Reginald Goodall?

De opera werd op 7 juli 1947 in Glyndebourne hernomen in een radicale revisie van Britten door de nieuw opgerichte English Opera Group van Britten zelf en van deze revisie werd een bruut ingekorte versie opgenomen in de EMI studio (EMI CMS 7 64727 2).

In nieuwe productie van de Dutch National Opera Academy is de regie in handen van Maria Riccarda Wesseling en heeft dirigent Karel Deseure de muzikale leiding over een team van jonge frisse stemmen.

Cast:

17 & 20 januari 2018: Deborah Saffery, Stefan Kennedy, Stephanie DesJardins, Alexander de Jong, Emmanuel Franco, Jasper Leever, Serena Perez, Judith Weusten

18 & 21 januari 2018: Nina van Essen, Zachery VanderMeulen, Helena Koonings, Alexander de Jong, Emmanuel Franco, Jasper Leever, Serena Perez, Judith Weusten

Locatie:

Koninklijk Conservatorium – Kees van Baarenzaal
1 Juliana van Stolberglaan
2595 CA Den Haag

Prijzen:

€ 10 – € 26,99

Lees in Opera Academy