09-01-2018

Precies 150 jaar na de première van 1868 in Parijs is de opera ‘Hamlet’ van de Franse componist Ambroise Thomas weer te zien in Nederland. De opera werd 85 jaren lang niet scenisch opgevoerd in Nederland.

Het gezelschap Opera2Day presenteert de première van zijn nieuwe productie op donderdag 18 januari 2018 om 19.30 uur in de Koninklijke Schouwburg aan het Voorhout. De opera is in totaal maar liefst 25 keer in verschillende theaters in Nederland en België te zien.

‘Hamlet’ is een ‘grand opéra’ van de Franse componist Ambroise Thomas (1811-1896), die zijn opera baseerde op Shakespeare’s gelijknamige toneelstuk. ‘Hamlet’ is een zeldzaamheid geworden in de lage landen. Tot 1919 werd de opera 153 keer uitgevoerd in de Koninklijke Schouwburg, dat toen voornamelijk als een operahuis werd gebruikt. Daarna is de opera in Nederland nog maar twee keer uitgevoerd.

De laatste scenische uitvoering dateert van 85 jaren geleden. Concertante werd ‘Hamlet’ in Nederland voor het laatst op 14 februari 1998 uitgevoerd in het Concertgebouw van Amsterdam met Anthony Michaels-Moore in de titelrol, Sumi Jo als Ophélie en Marcel Reijans als Laërte. In december 2013 werd de opera scenisch op de planken gebracht door De Munt Opera van Brussel met Stéphane Degout in de titelrol, de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten als Ophélie en de Nederlandse bariton Henk Neven als Horatio.

Lees in Dagblad 070