08-01-2018

De Oostenrijkse tenor Richard Tauber overleed op 8 januari 1948 op 56-jarige leeftijd.

Richard Tauber werd op 16 mei 1891 als Richard Denemy in Linz geboren als zoon van de ongehuwde moeder Elisabeth Denemy. Hij werd in een pleeggezin grootgebracht, aangezien zijn moeder als soubrette avond aan avond op het toneel stond. Hij nam in 1913 de naam van zijn Joodse vader en toneelspeler Richard Anton Tauber aan.

Richard Tauber zong samen met Vera Schwarz in diverse operettes van Franz Lehár. Zo zong het duo in 1926 in de Berlijnse première van ‘Paganini’ en in 1929 in Berlijn in de wereldpremière van ‘Das Land des Lächelns’. Ook zong Tauber in de wereldpremière van ‘Friederike’ (met Käthe Dorsch in Berlijn, 4 oktober 1928), ‘Schön ist die Welt’ (met Gitta Alpár in Berlijn, 3 december 1930) en ‘Giuditta’ (met Jarmila Novotná in de titelrol en Margit Bokor als Anita in de Wiener Staatsoper, 20 januari 1934).

Richard Tauber zong tot 1933 in Berlijn. Vervolgens keerde hij – omdat volgens de Nürnberger Gesetzen hij half Joods was en op straat door nazi’s werd lastig gevallen – terug naar zijn geboorteland Oostenrijk en zong daar aan de Wiener Staatsoper. Na de Anschluss van Oostenrijk in 1938 vluchtte hij tenslotte naar Londen.

In april 1947 werd bij Tauber longkanker geconstateerd. Op 27 september 1947 zong hij tijdens een gastoptreden van de Wiener Staatsoper in Londen de rol van Don Ottavio in een uitvoering van ‘Don Giovanni’ van Mozart. Zijn longcapaciteit was inmiddels gedaald, maar dit was tijdens zijn optreden niet te horen vanwege zijn uitstekende ademtechniek. Eind 1947 werd Tauber in Guys Hopital in Londen geopereerd. Op 8 januari 1948 stierf hij op 56-jarige leeftijd. Tijdens het herdenkingconcert in de Londense Royal Albert Hall in februari 1948 werd onder de 7.000 aanwezigen een inzameling gehouden om zijn belastingschuld van 750.000 mark te betalen. Richard Tauber maakte meer dan 720 plaatopnamen.

Lees in Volksblatt

© Hugo Erfurth